Godt at vide

Sildeorm – en undervurderet fjende i vores mad

Sildeormen (Anisakis simplex) har i de seneste år udviklet sig til et af de mest udbredte allergener. På grund af hyppige anafylaktiske reaktioner er den i Spanien allerede en fast del af enhver form for allergitest. Til symptombilledet ved allergi hører også en række usædvanlige reaktioner som gigtlidelser og søvnforstyrrelser. De bliver ikke kun udløst af levende, men også døde sildeorm, eftersom allergenerne stort set ikke påvirkes af hverken kulde eller varme. Selv ved inhalering – fx i form af fiskemel – fremkalder de en allergisk reaktion. Det er endnu uklart, om den allergiske reaktion kun optræder, hvis man er inficeret med sildeorm. Testresultater tyder imidlertid på, at dette ikke er tilfældet.

Udover allergi er infektion også et undervurderet problem. I Japan diagnosticeres hvert år ca. 2.000 tilfælde af sildeormeinfektion. I Europa er antallet af tilfælde hastigt stigende – formentlig ikke kun på grund af, at sushi og sashimi er blevet populære spiser, men også fordi der er kommet mere fokus på denne type infektion.

Sygdomme er frem for alt forventelige, når man spiser rå fisk og fiskeindvolde (bl.a. saltede sild, gravad laks, ansjoser og sardiner), men også andre fisk er “farlige”, hvis de opvarmes for lidt eller uhensigtsmæssigt. Det betyder, at torsk, der er grillet eller varmet i mikroovn, også kan udgøre en risiko for infektion.

Læs også
Et grundigt kig på parasitter hos fisk
Sildeorm: En ofte overset kilde til mavesygdom
Hjernevasket af parasitter
Opdrættede laks
Forurening kan ændre vores celler
Forureningen er blevet global
Fødevareinstituttet leverer de ubekvemme sandheder
Allergi – en negativ reaktion på et ellers harmløst stof
Hulda Clark: Noget om parasitter

Kilde
Audicana MT et al: Anisakis simplex: Dangerous – dead and alive? Trends in Parasitology 2002/18/.