Godt at vide

Kredsløbet: Latter er vejen til sundhed

Hvorfor opstår kredsløbsproblemerne?

Der findes 25 billioner røde blodlegemer i menneskets blod. De forsyner organer og væv med ilt og transporterer giftigt kuldioxid til lungerne. Tre mia. hjerteslag sørger for, at der i løbet af livet strømmer, hvad der svarer til fire supertanker-ladninger blod gennem det 100.000 km lange åresystem – en enorm belastning, som kroppen med alderen får sværere og sværere ved at klare. For i løbet af livet samler der sig fedt og kalk, med fællesbetegnelsen plak, på årernes indersider. Overvægt, rygning, fed kost og mangel på motion fremskynder denne proces.

Når aflejringerne vokser, stivner blodkarrene, og blodet flyder ikke ordentligt. Indimellem tager blodstrømmen plakpartikler med sig, som derefter kan tilstoppe årerne. Blodtrykket stiger til livsfarlige højder, forsyningen til hjertevævet afskæres – og resultatet er hjerteinfarkt.

Men mange af dem, der rammes af infarkt, vil ikke indrømme, at den største af alle deres muskler må give op. Ifølge en undersøgelse foretaget af Universitätsklinikum Münster er antallet af tyskere, der rammes af hjerteinfarkt, faldet støt fra 1980’erne og op til i dag. Alligevel dør to ud af tre patienter, før de overhovedet når frem til hospitalet. Mange infarktpatienter tøver med at søge læge i rette tid, selvom de kender symptomerne.

Det er ikke kun åreforkalkning, der beskadiger karrene, men også stress og depression. Psykiske problemer eller for meget arbejde kan forårsage uorden i hormonsystemet. Derved forandres blodstrømmen, og immunforsvaret svækkes.

Hvad kan man gøre?

Hjælpen skal komme fra motion – og masser af latter. Det hævder i det mindste kardiologer fra det medicinske fakultet ved universitetet i Athen. Således kan  regelmæssig latter

  • fremme gennemblødningen
  • holde årerne elastiske
  • forebygge tilstoppede kar.

Latter på recept? Måske ikke, men sundt er det. Lægerne mener, at “latter egner sig som supplerende behandling for kredsløbspatienter”.

Læs også
Sådan holder du kredsløbet sundt
Gåture er guf for kredsløbet
Kredsløbet: Sund og rask resten af livet
Spis fuldkorn, tab dig og styrk dit kredsløb
Hvidløg og kredsløbssygdomme
De sundhedsfremmende egenskaber ved resveratrol