Calcium Godt at vide

Anprisninger: Calcium

Her får du en liste over de anprisninger af calcium, som er godkendt af EFSA (European Food Safety Authority). Calcium er grundstof nr. 20 i det periodiske system og har atomtegn Ca.

Calcium udgør sammen med magnesium og fosfor den faste substans i knoglerne. Det er derfor disse mineraler, der giver knoglevævet dets styrke. Derudover har calcium stor betydning for muskelsammentrækning, impulsledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering. Herudover fungerer calcium som ‘budbringer’ inde i kroppens celler.

Godkendte EFSA-anprisninger

Følgende anprisninger er godkendt af EFSA for calcium og må derfor anvendes til markedsføring af produkter indeholdende calcium:

  • Anprisninger: CalciumCalcium bidrager til en normal størkning af blodet.
  • Anprisninger: CalciumCalcium bidrager til et normalt energistofskifte.
  • Calcium bidrager til en normal muskelfunktion.
  • Calcium bidrager til en normal neurotransmission.
  • Calcium bidrager til fordøjelsesenzymernes normale funktion.
  • Calcium spiller en rolle i celledelings- og specialiseringsprocessen.
  • Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler.
  • Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale tænder.

Mangel på calcium

Anprisninger: CalciumLangt de fleste danske børn og voksne får rigeligt calcium, fordi de har et stort indtag af mejeriprodukter. Lider man af laktoseintolerans, eller spiser/drikker man kun få mælkeprodukter, kan det være nødvendigt med tilskud af calcium.

Anprisninger: Calcium

Et for lavt indtag af calcium giver oftest ikke specifikke symptomer, men kan give muskeltræthed samt resultere i en snigende afkalkning af skelettet, som typisk først viser sig ved et knoglebrud. Alvorligere tegn på calciummangel kan være prikken og stikken i fingre og omkring munden, kramper, mentale forstyrrelser og hjertestop, samt knogleskørhed, som rammer især mange ældre kvinder.

Knogleskørhed forebygges ved indtag af calcium og D-vitamin.

Hvordan får jeg calcium?

Calcium findes primært i mejeriprodukter som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost, men der findes også calcium i visse grønsager, fx broccoli og grønkål.

Som kosttilskud findes calcium i flere varianter. Fra Natur-Drogeriet A/S kan du få både Dolomitkalk og Okinawa koralkalk i pulverform. Du kan også vælge tabletter med både calcium og to andre vigtige næringsstoffer hhv. D-vitamin og magnesium.

Og så er der mulighed for at få hele paletten af vigtige vitaminer og mineraler på én gang med multivitamintabletten Maximum!

Læs også
Calcium har en positiv indvirkning på en lang række sygdomme
Calcium giver lavere BMI
Calcium giver ikke åreforkalkning
Tandkødssygdom og calcium
Sundhedsanprisninger
EFSA, anprisninger og ytringsfrihed

Kilder
Lisbeth Hagerup: Naturens Vitaminer & Mineraler, 9. udgave, 2014, forlaget Hagerup Andersen
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=celex%3A02012R0432-20160101
https://netdoktor.dk/vitaminer/calcium.htm