Calcium

Calcium – din krops vigtigste mineral

Mineraler udgør kun en lille brøkdel af vor kropsvægt, nemlig 4 %; heraf tegner calcium sig for 2 %, mens fosfor, der indgår i knogledannelsen sammen med calcium, udgør 1 % – og den sidste procent af kropsvægten udgøres af alle de resterende mineraler, så det er ingen overdrivelse at sige, at calcium er din krops vigtigste mineral.

Calciums mange roller

De fleste er klar over den afgørende rolle, calcium spiller for knogler og tænder, men ikke alle er opmærksomme på, at en ganske lille del af organismens calcium (1 %) er af vital betydning for cellemembraner, cellevæske, serum, kar og organeller (cellernes “energi-fabrikker”). Desuden er er rigelig tilførsel af calcium vigtig for fremstillingen af hormoner og enzymer, for oplagringen af glukose (og dermed af energi) i musklerne samt for pH-værdien i blodet.

Calcium griber altså ind i en lang række fundamentale biokemiske processer, og det forklarer også, at mangel på calcium kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. Der udskibes dagligt calcium fra organismen, og dårlig eller mangelfuld ernæring eller simpelt ukendskab til dine ernæringsbehov kan føre til et betragteligt tab af værdifuldt calcium.

Lad os se på de forskellige områder, hvor calcium spiller en afgørende rolle, og på hvorledes du bedst og sikrest kan forhindre, at der opstår calciummangel.

Knogler og tænder

Calcium er den vigtigste faktor i opbygningen af stærke knogler og tænder, men selv om du i din barndom har fået en god ernæring og dermed en kraftig skeletbygning, vil denne svækkes, hvis du spiser meget sukker, raffinerede kulhydrater (kager, slik osv.), drikker meget alkohol eller får mange antacider (medikamenter, der skal virke syrenedsættende). Alle disse ting ødelægger din maves saltsyre. Hvad har det at gøre med knogler og tænder? En hel del. Calcium kan nemlig ikke nedbrydes uden saltsyre. Også andre næringssubstanser er vitale for organismens udnyttelse af calcium: Fosfor, magnesium, proteiner og D-vitamin.

Nerver og mental sundhed

Nogle af de ubehagelige signaler på calciummangel er nervøsitet, depression, hovedpine, irritabilitet og søvnløshed. Calcium bevirker med andre ord, at du føler dig rolig, fordi dine nerver styrkes. En anden del af nervesystemet, hjernen, skal have den rigtige tilførsel af calcium, magnesium og fosfor for at fungere korrekt. Et godt råd: Hvis du har smerter fx under en influenza, så lad være med at fylde dig med aspirin – tag calcium i stedet. Det samme gælder ved de nervøsitetsbestemte lidelser, der er nævnt ovenfor. Endelig er calcium vigtig for fremstillingen af de hormoner, som bekæmper stress.

Muskler

Uden calcium ville musklerne ikke være i stand til at oplagre glykogen og dermed energi. Du ville være nødt til at spise hvert 10. minut. Calcium spiller også en meget direkte rolle for sammentrækningen af musklerne, herunder hjertemusklen. Mangel på dette mineral fører derfor til kramper i ben, fødder og tæer, især om natten.

Fordøjelse

Calcium indgår blandt de stoffer, der sammensætter fordøjelsesvæskerne, bl.a. galden. For lidt calcium kan få til følge, at først og fremmest fedtstofferne i kosten ikke nedbrydes.

Calcium - din krops vigtigste mineralImmunsystem

Calciummangel kan medføre, at kroppen optager giftige tungmetaller som bly, kadmium, radium, strontium og uranium – og kræft kan blive resultatet. Calcium hjælper kroppen med at forhindre indtrængen og oplagring af disse stoffer.

Kredsløb

Undersøgelser har vist, at calciummangel kan resultere i for højt blodtryk.

Calcium og kvinder

Kvinder har specielt behov for calcium: Gennem menstruationer, graviditet og amning mister de mere af dette mineral, end mænd gør. Hvis kvinden ikke får tilstrækkelige mængder calcium, udvikler hun almindeligvis knogleskørhed (osteoporose), når hun bliver midaldrende eller ældre. Kvinder har også et større calciumbehov af en anden grund: Tabet af calcium gennem menstruationerne kan være så stort, at der opstår menstruationskramper.

Hvordan dækker du dit calciumbehov? 

Der findes flere forskellige calciumpræparater på markedet – ikke alle lige gode. Det er vigtigt, at du sikrer dig, at det calciumtilskud, du vælger, er fremstillet af naturlige og letoptagelige råstoffer uden kunstige tilsætningsstoffer. Sørg også for, at dit calciumpræparat indeholder andre relevante mineraler. Her er tre produkter, der forhandles af Danmarks ældste naturmiddelfirma Natur-Drogeriet A/S, og som alle kan dække dit calciumbehov, samtidig med at de tilfører andre værdifulde stoffer. Alle produkter kan købes hos materialister og helsekostforhandlere:

Kalk + D tabletter

Lavet af calciumcitratmalat, der er lettere optagelig end nogen anden calciumforbindelse. Tilsætningen af D-vitamin øger yderligere optageligheden. Anbefales ved knogleskørhed. Ny forskning viser, at calcium kan sænke et for højt blodtryk.

Kalk + Magnesium tabletter

Et calciumtilskud specielt for dem, som ved siden af calcium har brug for ekstra magnesium (“anti-krampe- og stressmineralet”). Magnesium er ikke alene kendt for at kunne bekæmpe stress og nervøse tilstande – også fx ved risiko for hjerteinfarkt spiller magnesium en betydelig rolle.

Læs også
Calcium – et vigtigt mineral helt uden bivirkninger
Calcium: Husk dette vigtige mineral!
Calcium og D-vitamin – et stærkt makkerpar
Calcium og blodtryk
Calcium som tilskud beskytter bedre end mælk mod hjertesygdom
Er du nervøs og irriteret? Måske mangler du calcium?
Vegetarer mangler ofte calcium
Ragnar Berg: Calciumstofskiftet – et samspil med andre stoffer