Godt at vide

Jo mere antibiotika, jo flere advokater…

En amerikansk undersøgelse har fundet frem til noget opsigtsvækkende: Problemerne med resistente hospitalskim (MRSA) stiger med antallet af advokater. Hvad der først virkede som fantasifulde statistikeres hjernespind, dækker ved nærmere efterprøvning over fakta.

Udgangspunktet var et korrelationsforsøg med resistente Staphylococcus aureus-kim (MRSA). Man gik ud fra to ting: Den mængde antibiotika, der blev udskrevet pr. indbygger, og antallet af advokatfirmaer i Nordamerika og 15 europæiske lande. Det viste sig, at der ikke kun blev udskrevet antibiotika i forhold til antallet af læger: I de områder, hvor der kun praktiserede få læger, steg forbruget af antibiotika også – i forhold til antallet af advokater!

En detaljeret rundspørge blandt 162 læger viste årsagen: De fleste af lægerne bekræftede, at de af angst for sagsanlæg hellere ville udskrive for meget antibiotika end for lidt. Undersøgelsen viser, at stadigt flere lægelige tiltag – fra forebyggende undersøgelser over computertomografi og til ordinering af lægemidler – ikke sker på grund af en reel medicinsk indikation, men som beskyttelse mod ruinerende sagsanlæg for medicinske skader.

Læs også
Antibiotika – alvorlige følger af forkert brug
Infektioner: Gør miljøet bedre og lad bakterierne dø af sig selv
Grøn te medvirker til at bekæmpe superbakterier
Antibiotikabehandling øger måske risikoen for brystkræft
Læger siger nej tak til de operationer, de foretager på patienterne
250.000 patienter overmedicineres
Medicinrevolutionen i Kina – hvad har den kostet?

Kilde
Sakoulas G et al. Relationship between population density of attorneys and prevalence of methicillin-restistant Staphylococcus aureus: is medical legal pressure on physicians a driving force behind the development of antibiotic resistance? American Journal of Therapeutics 2009;16: el-6.