Godt at vide

Du er ikke alene: 100 mia. bakterier og 100 billioner mikrober bor i dig

De kan opføre sig som vagabonder. De kan være på gennemrejse. Eller de kan slå sig ned for tid og evighed. Uanset opholdets længde så føler en masse forskellige mikrober sig vældig godt tilpas på “Hotel Menneske”.

Der er simpelt hen ikke det, som dette hotel ikke kan tilbyde sine gæster: Blod, talg, hår, slimhinder, meterlange tarme. Ikke så mærkeligt, at talrige mikroorganismer har lyst til at besøge os.

De ubudne gæster

Langt de fleste af disse småvæsner er harmløse eller endog nyttige. Men ikke alle er velkomne – specielt de allermindste går til angreb på værten.

  • 0,00002 mm måler det mindste virus. Virus er ikke engang en celle, men noget af i retning af et “vagabonderende” gén. Det består af et proteinhylster fyldt med DNA og kan ikke selv ernære og forplante sig. Det er netop dét, der gør virus så farligt: Det sluser sin arvemasse ind i værtscellen og tvinger den til at fremstille mere virus-DNA.
  • Også svampe hører til de ubudne gæster på “Hotel Menneske”. Encellede svampe er i gennemsnit 0,0007 mm og lever af organisk materiale. Men det er kun værter med et dårligt immunforsvar, der behøver at frygte, at gær- og skimmelsvampe spreder sig på hud og slimhinder.
  • De mest forstyrrende gæster er parasitterne. Det er småbitte, encellede dyr kaldet protozoer. De er kun ca. 0,005 mm, men de kan sagtens udløse alvorlige sygdomme. Malaria bliver fx fremkaldt af de 0,01 mm lange spordyr Plasmodium.
  • Og visse små flercellede dyr føler sig også godt tilpas – parasitter, som værten faktisk gerne vil af med igen. Men så let slipper man ikke af med de to typer lus, som oftest indlogerer sig: Hoved- og fladlus klamrer sig ubønhørligt til hoved- og pubeshår. Hovedlus kan bære op til 2.000 gange deres egen vægt. Energien til det får de fra det blod, de opsuger med højst 3 timers mellemrum.
  • Én etage længere nede, i ansigtet, holder hårsækmiderne helst til. Hele familier med i gennemsnit 4 familiemedlemmer klumper sig sammen om den samme næringskilde: Talgkirtlerne. De findes i rigelige mængder på næse, hage, pande, kinder og læber. De ottebenede spindlere er harmløse talgspisere og er normalt ikke tegn på nogen sygdom – i modsætning til fnatmider. De graver op til 5 cm lange gange i overhuden og forårsager den ubehageligt kløende sygdom, som har fået navn efter dem.
  • De største parasitter bor i menneskets tarmsystem. Bændelorm kan blive op til 12 meter lang. De har en gennemsnitlig levetid på 18 år – det er tid nok til, at de kan nå at producere ca. 10 mia. æg.

De fredelige gæster

De fleste gæster på “Hotel Menneske” forholder sig fredeligt. Det gælder fx bakterierne – de encellede mikrober, som ikke har nogen cellekerne. Om bakterien ruller sig sammen om sig selv og deler sig i to datterceller hvert femte minut eller kun hver 20. time, afhænger af bakteriens art og omgivelsernes temperatur. For hvis der er én ting, alle gæstende bakterier godt kan lide, så er det menneskets gennemsnitlige kropstemperatur på 37 grader celsius.

Og bakterier kan lide fugt. Der er specielt rart i slimhinder og fordøjelseskanal. Og der er mange forskellige: Ca. 500 arter regner mikrobiologerne med, at der findes i en normal tyktarm. Hvad er så sølle 1.000 stafylokokker på en kvadratcentimeter tør hud sammenlignet med 1 mio. pr. ml maveindhold i tarmen. Eller de 100 mio. som tumler sig i en ml savl?

De fleste bakterier findes i tyktarmen. En af de første lejere, der slår sig ned hos det nyfødte barn, er bakterien Escherichia coli. Den deler sig hvert 20. minut, så på mindre end 10 timer kan to bakterier blive til 1 mia. Afføringen er specielt tæt befolket. Pr. gram findes der ca. 100 mia. bakterier. Der bor sammenlagt ca. 100 billioner mikrober i vores tarm – det er mere end 16.000 gange så mange, som der er mennesker på jorden.

Læs også
Tarmfloraen kan bremse allergier
Mælkesyrebakterier – menneskets mindste husdyr
Mælkesyrebakterier – indre vagtposter mod sygdomme
Gærsvampe og parasitter – de ubudne gæster
Tarmflora, kræft og antibiotika
Kan parasitinfektion føre til selvmord?
Brottrunk kan forhindre svampedannelser i tarmen
D-vitamin gavner tarmens mikroflora