Folkesundhed Godt at vide

Hæmorider – problemet, man ikke taler om

De fleste fortæller folk ganske ugenert om deres helbredsproblemer, det være sig forstyrrelser i kropsfunktionerne eller deciderede skader. Men ét område er tabu – ingen taler om hæmorider. Måske er emnet for pinligt eller “urent”. Og når ingen taler om det, bliver vores viden om hæmoriderne også meget ringe.

Hyppigt omtales problemer i endetarmsområdet som hæmorider, uden at det egentlig ER hæmorider. Det er på tide at skille tingene ad og sætte dem rigtigt på plads.

Hvad er hæmorider?

I løbet af livet får hvert andet menneske på et eller andet tidspunkt problemer med endetarmen. Hver fjerde har vedvarende problemer af forskellig sværhedsgrad.

Med ordet “endetarm” menes de sidste 20 cm af fordøjelseskanalen. I denne artikel kigger vi dog kun på de sidste 2-4 cm, der betegnes som analkanalen. Analkanalen er omsluttet af to muskler, den indre og den ydre lukkemuskel, som sørger for kontrol med afføring og tarmgas.

Problemer med hæmorider er lette at forklare, når man betragter analkanalens opbygning: I den øverste del af analkanalen sidder de tre særligt vigtige hæmorid-“puder”. Alle har disse blodfyldte puder, som sørger for at tætne endetarmen fuldstændigt. Forstørres de, kan det føre til problemer. Den nederste del af analkanalen er beklædt med en meget følsom slimhinde, der skal skille gasser fra fast afføring. Det gør, at også en person med en sund tarm kan slippe en vind – uden at bidrage til vasketøjsbunken. Helt yderst i analkanalen – dvs. ved endetarmsåbningen – sidder specielle årer (vener), som også kan føre til problemer.

Problemer

En sund endetarm mærker man ikke! Først når der er sygdom i den ene eller den anden af de forskellige strukturer, kan der opstå problemer. Vær opmærksom på følgende symptomer:

  • Hyppig kløe og brændende fornemmelse ved endetarmsåbningen.
  • Blod i afføringen eller blodspor på toiletpapiret.
  • Udtalte og smertefulde knuder og hævelser.
  • Smerter: Vedvarende eller kun i forbindelse med afføring; stikkende eller trykkende på endetarmsåbningen.
  • Ufrivillig vind, slim eller afføring er problemer, som tyder på lidelser i endetarmen.

Eftersom den ramte ikke selv kan skelne mellem en harmløs og en alvorlig lidelse, må det i alle tilfælde anbefales at spørge lægen til råds!

“Ægte” hæmorider

Når de regulære hæmoride-puder bliver unaturligt store og fører til problemer, taler man om en hæmoridal lidelse. Årsagen er forskellige livsstils- eller kostvaner:

  • Raffineret kost, dvs. kost, der indeholder for få fibre. Undgå helst alle former for hvidt brød (rundstykker, kager, kiks).
  • Stærkt pres ved afføring, specielt det såkaldte efterpres.
  • Afføringsmidler, også i små mængder, kan give en for blød afføring.
  • Genetisk disposition.

Alkohol, kaffe og stærke krydderier kan udløse hæmorider, men er dog ikke den grundlæggende årsag til lidelsen.

Typiske hæmoride-problemer er kløe, en brændende fornemmelse, blødning, oftest ved afføring, smertende betændelse og hududslæt. Og finder man gang på gang spor i undertøjet, er det som oftest ikke et tegn på dårlig hygiejne, men på massivt forstørrede hæmoride-puder. Behandlingen af hæmorider afhænger naturligvis af problemernes omfang.

Medicinsk behandling

Lægerne inddeler forstørrede hæmoride-puder i fire sværhedsgrader:

1. grad

Er puderne på grund af ændringen af deres størrelse endnu ikke uden for endetarmsåbningen, sprøjter man væske direkte ind i dem eller i umiddelbar nærhed af dem. Det bidrager til, at puderne skrumper til deres normale størrelse. Den kløende og brændende fornemmelse forsvinder hurtigt derefter – specielt hvis man følger op med behandling med salve og analtamponer.

2. grad

Er puderne i et mere fremskredent stadie uden for endetarmsåbningen, kan man i de lette tilfælde underbinde dem med gummiringe. Puderne reduceres, og de underbundne dele falder af.

3. og 4. grad

Her kan man ikke undgå et operativt indgreb. Heldigvis er der ikke mere samme skræk forbundet med hæmoride-operationer som tidligere. Specielle teknikker gør, at smerter og blødninger efter operationen kun forekommer i sjældne tilfælde.

“Ydre” hæmorider – analthromboser

Det er ganske vist en forkert betegnelse, men i folkemunde taler man ofte om “ydre” hæmorider, men man mener thromboser i området omkring endetarmsåbningen. Hvis der pludselig opstår blålige knuder ved kanten af endetarmen, fx efter uvant fysisk arbejde, handler det om en analthrombose – en harmløs samling af størknet blod i de yderligt liggende endetarmsvener.

Behandler man dem ikke, går de i sig selv igen efter 2-3 uger. Analthromboser kan også fjernes under lokalbedøvelse, hvorefter problemerne forsvinder efter 1-2 dage. Specielle hæmoride-salver kan også lindre problemet.

Læs også
Enebærsalve til lindring af muskelømhed og hæmorider
Har du ‘træg mave’?
Calcium fremmer en sund tarm
Kisel – et livsvigtigt mineral til din krop
Hvidløg til vampyrer – og alle os andre!