Godt at vide Naturmidler

Ginseng kan styrke mænds seksuelle formåen

Ginseng kan styrke mænds seksuelle formåenOrdet ginseng bruges generisk om tre specifikke plantearter

  • Sibirisk ginseng (Eleutherococcus sen­ticosus)
  • Amerikansk ginseng (Panax quinquefolius)
  • Kinesisk/koreansk ginseng (Panax ginseng).

De tilhører alle en gruppe af planter, der kendes under betegnelsen adaptogener, og de anvendes alle tre i vid udstrækning inden for urtemedicinen.

Hvordan virker ginseng?

De to Panax-arter er de oftest brugte typer af ginseng, når det gælder om at fremme den seksuelle formåen, og der er foretaget videnskabelige forsøg, der understøtter deres brug og virkning i soveværelset. Man kender fortsat ikke den nøjagtige mekanisme bag ginsengs effekt, men man mener, at den fy­siologiske virkning skyldes tilstedeværelsen af de tetracykliske, triterpenoide saponiner kaldet gin­senosider, der findes i de to Panax-arter. Ginsenosiderne synes at have en indvirkning både på de neurotransmittere, der er involveret i den seksuelle ophidselse, og på de NO/cGMP stier, som har med erektionen at gøre.

Selvom der muligvis også kan være tale om en indvirkning på hypothalamus/hypofyse/binyre-aksen med en tilsvarende indvirkning på kroppens indhold af cortisteroid og prolaktin, synes tilskud af ginseng ikke at ændre testosteronspejlet hos mænd.

Det store spørgsmål er: Lever ginseng op til sit ry som et elskovsmiddel til mænd? Svaret synes at være et betinget ja – det ser nemlig ud til at have en betydning, hvor store mængder og hvor længe man indtager ginseng.

Beskrivelse af forsøg

Ginseng kan styrke mænds seksuelle formåenI et 16-uger langt, dobbeltblind forsøg med 3 g ginseng pr. dag eller placebo til mænd, der led af erektil dysfunktion (rejsningsbesvær), viste ginseng-behandlingen en klar forbedring i den erektile funktion i forhold til placebo. Et andet forsøg viste også en betydelig forbedring i forhold til placebo, men igen kun efter relativt få ugers indtagelse. Dette forsøg viste ingen ændring i den seksuelle funktion efter akut, kortvarig indtagelse af ginseng. Så det hjælper ikke meget at tage en ginseng-kapsel en times tid før den sek­suelle aktivitet.

Dosering

Det ser derfor ud til, at ginseng kan være nyttig som et elskovsfremmende middel, men det skal ind­tages i tilpas store mængder (mindst 1 g dagligt) regelmæssigt over en periode på adskillige uger for at have en virkning. Men i betragtning af den relativt lave pris og generelt gavnlige indvirkning, ginseng har på helbre­det, kan det være en rigtigt god idé at tage en dosis ginseng som dagligt kosttilskud, hvis man gerne vil forbedre sin seksuelle formåen.

Læs også
Ginseng hjælper mænd med rejsningsproblemer
Rosenrod – et alternativ til medicinske potenslægemidler
Rejsningsbesvær kan behandles med livsstilsændringer
Folsyre mindsker risikoen for rejsningsbesvær
Granatæbleekstrakt kan måske afhjælpe rejsningsbesvær
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv
Catuaba – Tupi-indianernes elskovsmiddel

Kilder
Murphy LL, Lee TJ. Ginseng, sex behavior, and nitric oxide. Ann N Y Acad Sci. 2002;962:372-7.
Nocerino E et al. The aphrodisiac and adaptogenic properties of ginseng. Filoterapia. 2000;71 suppl 1:s. 1-5.
Gillis CN. Panax ginseng pharmacology, Biocehm Pharmacol. 1997 1;54(1):1-8.
Nakajima S et al. The effects of ginseng radix rubra on human vascular endothelial cells. Am J Chin Med. 1998;26(3-4):365-73.
Choi HK et al. Clinical efficacy of Korean red ginseng for erectile dysfunction. Int J Impot Res. 1995;7(3):181-6.
Hong B et al. A double-blind crossover study evaluating the efficacy of Korean red ginseng in patients with erectile dysfunction: a preliminary report. J Urol. 2002;168(5):2070-3.
Choi YD et al. In vitro and in vivo experimental effect of Korean red ginseng on erection. J Urol. 1999;162(4):1508-11.
Ellis JM, Reddy P. Effects of Panax ginseng on quality of life. Ann Pharmacother. 2002;36(3):375-9.
Coleman CI et al. Effects of Panax ginseng on quality of life. J Clin Pharm Ther. 2003;28(1):5-15.