Naturmidler

Japansk Pebermynteolie – en vidunderlig olie

Hvor kommer pebermynte egentlig fra?

Ejendommeligt nok står det hen i det uvisse, hvor planten egentlig stammer fra, men man mener, at dens forfædre voksede i det østlige Asien. Alligevel er pebermynte – sammen med kamille – en af de rigeste arter af lægeplanter, og dens medicinske egenskaber har været kendt på vores breddegrader allerede fra det 16. århundrede. Men også i oldtiden var den højt skattet – således har man fundet spor af planten i 3.000 år gamle ægyptiske grave, og også i Japan har man dyrket den i over 2.000 år for at udvinde mentol af den.

I vore dage støder man på pebermynte alle vegne – primært i dens mest anvendte form, Japansk Pebermynteolie. Olien bruges på grund af sin alsidighed til mange forskellige medicinske formål. Den virker både kølende og varmende, smertelindrende og opkvikkende og hører dermed til i alle husapoteker.

Hvad gør Japansk Pebermynteolie så effektiv?

Japansk Pebermynteolies helbredende virkning kommer primært fra plantens høje indhold af æterisk olie med hovedbestanddelen mentol, der har krampeløsende og antiseptiske egenskaber. Desuden kan Japansk Pebermynteolie anvendelse som smøremiddel ved muskel- og nervesmerter. Ved katar i de øvre luftveje anbefales inhalation af Japansk Pebermynteolie.

Kostbare destillationsprocesser garanterer, at olien er af høj kvalitet. Pebermynteolie indeholder den rene æteriske olie med alle de indeholdte naturlige bestanddele.

Ordet pebermynte dækker i sin bredeste betydning over planter af slægten Mentha (familie: Labiatae), hvis æteriske olie har et højt mentolindhold. Denne karakteristik passer på følgende arter (Hudson 1925):

  • Mentha piperita (L.) Hudson, der forekommer i tre botaniske former (var. Officinalis, vulgaris og silvestris), to havevarianter samt sort og grøn pebermynte (kulturformerne rubescens og pallescens).
  • Mentha arvensis var. piperascens Holmes med talrige underarter, varianter og former (dyrkes primært i Japan og Brasilien)
  • Mentha arvensis var. glabrata Gray (hjemmehørende i Kina og leverandør til Kinesisk Pebermynteolie).

Læs også
Ægte Japansk Pebermynteolie
Japansk Pebermynteolie mod hovedpine
Pebermynteolie kan modvirke irritabel tyktarm
Hoste: Hvilke æteriske olier hjælper bedst?
Æteriske olier – det gode husråd
Æteriske olier – overblik over de mest anvendte olier
Japan – det sundeste land i verden!