Kosttilskud Sund kost og livsstil

Kost, kosttilskud og kræft

Er der en sammenhæng mellem kost, indtagelse af kosttilskud og udbredelsen af kræft? Ja, det er der. Kræftforskere har iagttaget, at visse kræftsygdomme er mindre udbredt i nogle dele af verden end i andre. Et eksempel er landene omkring Middelhavet. Ernæring og kostfaktorer er noget af det, der har størst indflydelse på udviklingen af kræft, og middelhavskost er rig på antioxidanter. Et andet eksempel er de bjergrige egne af Finland, hvor man også har et lavt antal tilfælde af og dødelighed som følge af sygdomme i hjertets kranspulsårer og kræft. Her har man målt et højt serumindhold af antioxidanter, alfa-tocoferol, albumin og selen. Det leder forskerne til at tro, at visse kostmønstre kan modvirke kræft eller kræftforebyggende egenskaber.

Generelt om kost og kræft

30-40 % af alle kræftsygdomme kan ifølge visse forskere forebygges alene via livsstil og kostmønstre. Fedme, næringsfattige fødevarer som koncentreret sukker og raffinerede melprodukter hæmmer vores glukosestofskifte, mens for få fibre, for meget rødt kød og en ubalance mellem omega-3 og -6 fedtsyrer øger kræftrisikoen.

Kost, kosttilskud og kræft: BroccoliHørfrø (lignaner) og store mængder frugt og grønsager vil reducere kræftrisikoen. Løg og korsblomstrede grønsager er særligt gode – fx er broccoli-skud den mest righoldige kilde til sulforafan. Beskyttende elementer i en kræftforebyggende kost er selen, folsyre, B12-vitamin, D-vitamin, klorofyl og antioxidanter som alfacaroten, betacaroten, lycopen, lutein, cryptoxanthin. Ascorbinsyre kan have stor effekt ved intravenøs indgivelse. Tilskud af orale fordøjelsesenzymer og probiotika er også gavnligt mod kræftsygdom.

Kan man overholde denne kræfthæmmende kost, har man sandsynligvis en 60-70 % lavere risiko for at udvikle bryst-, tarm- eller prostatakræft, og 40-50 % lavere risiko for lungekræft og de fleste andre kræfttyper.

Almindelige fødevarer med kræfthæmmende virkning

Fisk

Et højt indtag af fisk er sat i forbindelse med en lavere risiko for adenom. Mødre, der spiser fisk og andre fødevarer med et højt
indhold af omega-3 fedtsyrer under graviditet og amning, kan reducere risikoen for brystkræft hos deres døtre med ca. 40 %, viser et forsøg med mus.

Soja

Soja glukosylceramid reducerer dannelsen af og væksten i svulstceller i fordøjelseskanalen hos mus. Soja kan måske beskytte mod endometrie-kræft.

Mælk

Indtagelse af calcium og mælk reducerer risikoen for kræft i tyk- og endetarmen. Men et højt indtag af calcium kan øge risikoen for prostatakræft.

Te

Visse teblade indeholder polyfenoler. Polyfenoler fra te har udvist kræftforebyggende egenskaber ved at reducere unormal cellevækst og inflammation. Den raffinerede ingrediens, epigallocatechin gallat (EGCG), forebygger tyktarmskræft. Europæiske forskere har påvist, at EGCG forhindrer kræftceller i at vokse ved at binde sig til et specifikt enzym.

Vitaminer

Kost, kosttilskud og kræft: A-vitaminA-vitamin

Et højt indtag af fødevarer, der indeholder meget A-vitamin eller dets caroten-forstadier, kan reducere risikoen for adskillige former for kræft, bl.a. brystkræft.

D-vitamin

Masser af sollys og D-vitamin medvirker til at bekæmpe tidlige stadier af lungekræft.

E-vitamin

E-vitamin fra plantekilder kan forebygge blære- og prostatakræft. Alfa-tocoferol spiller muligvis en større rolle i en kræfthæmmende kost. Men høje doser af E-vitamintilskud kan fremme udviklingen af latente kræftsygdomme.

Kosttilskud

Blåbær

Blåbærekstrakt indeholder et stof kaldet anthocyanin. Epidemiologiske forsøg tyder på, at et moderat indtag af anthocyanin-produkter, fx blåbærekstrakt eller rødvin, mindsker risikoen for kredsløbssygdomme og forbedrer synet. Blåbærret har tre kræfthæmmende virkninger: Antioxidering, forebyggelse af kræftdannelse og apoptose blandt svulstceller.

Kost, kosttilskud og kræft: TomentosaTomentosa

Forskere fra Lunds Universitet identificerede C-Med-100 som den primære aktive ingrediens i tomentosa, som var i stand til at hæmme cellevækst uden celledød, hvilket fører til DNA-reparation, immunstimulering, anti-inflammation og kræftforebyggelse.

Andre forskere har fundet direkte beviser for, at C-Med 100 hæmmer NK-kappa-B-aktivitet, og fremsat den teori, at dette i hvert fald delvis hæmmer spredningen. Man påviste, at et varmtvandsekstrakt af tomentosa hæmmer spredning af T- og B-lymfocytter. Ekstraktet påvirker ikke produktionen af IL-3 eller receptor-signaler i IL-2.
Desuden mener man, at forsinket cellecyklusudvikling hæmmer spredningen.

Vindruekerneekstrakt

Forsøg med dyremodeller af brystkræft viser, at vindruekerneekstrakt er kræftforebyggende. Procyanidin B-dimerer i rødvin og vindruekerner kan anvendes som kræftforebyggende stoffer mod brystkræft ved at undertrykke østrogenbiosyntesen.

Ginseng

Ginsenosiderne Rg3 og Rh2 kan hæmme spredningen af prostatakræftceller.

Gotu kola

Gotu kola (asiaticosid) kan fremkalde apoptose i kræftceller og fremme svulsthæmmende aktivitet ved det kemoterapeutiske middel vincristine.  Desuden har stoffer fra gotu kola spredningshæmmende aktivitet mod humant gastrisk adenocarcinom (MK-1 kræft), humant uterincarcinom (He-La kræft) og murint melanom (B16F10 kræft).

Pycnogenol

Topisk pycnogenol giver en signifikant, dosis-afhængig beskyttelse mod akut UV-fremkaldt inflammation, immunundertrykkelse og kræftdannelse, når det påføres huden efter daglig bestråling. Pycnogenol kan desuden selektivt fremkalde død i humane brystkræftceller (MCF-7) og ikke i normale MCF-10 celler.

Kost, kosttilskud og kræft: RødkløverRødkløver

Apoptose i radikale prostatektomi-prøve (kræft) fra patienter, der blev behandlet med rødkløver, var signifikant højere end hos kontrolgruppen. Man fandt ingen negative bivirkninger. Biochanin A (fra rødkløver) hæmmede væksten i prostatakræftceller ved at standse cellecyklus og fremkalde apoptose.

Gelé Royal

Forskere undersøgte virkningen af gelé royal på iltningsskader på vævs-DNA og på levetiden for C3H/HeJ-mus. De påviste, at niveauet af 8-hydroxy-2-deoxyguanosin (en markør for iltningsbelastning) blev signifikant reduceret, hvis musene fik gelé royal i 16 uger. Gelé royal øgede også levetiden for C3H/HeJ-mus gennem en reduceret iltningsbelastningsmekanisme.

Kræftfremmende kost

Rødt kød

Man har i Japan observeret, at risikoen for tyktarmskræft har en sammenhæng med indtagelse af rødt kød. Forsøg viser, at mennesker med en høj transferrinmætnings-% (dvs. øget jernlager i kroppen), der indtager store mængder jern (over 18 mg) eller rødt kød har en øget risiko for kræftsygdom og -død.

Søde sager

Kræft har brug for sukker til at vokse.

Stegte og forarbejdede fødevarer

Stegte fødevarer indeholder forskellige mængder af akrylamid, et stof, som har fremkaldt kræft hos laboratorierotter. Forarbejdet kød som fx hotdogs øger risikoen for
bugspytkirtelkræft.

Kulsyreholdige drikkevarer

Kulsyreholdige drikkevarer øger risikoen for kræft i spiserøret.

Rygning

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er rygning sat i forbindelse med akut myeloid kræft. Spyt indeholder antioxidanter, men cigaretrøg kan ødelægge molekylerne og omdanne spyttet til et farligt stof.

Læs også
Kost som et led i kræftbehandlingen
Masser af rødt og forarbejdet kød kan øge kræftrisikoen
En fiberrig kost kan reducere risikoen for tarmkræft
Blodsukkerniveau og kræftrisiko
Løg mindsker din kræftrisiko
Mættet fedt øger risikoen for kræft i bugspytkirtlen
Valleprotein versus kræft, kolesterol og knogletab
Glykæmisk indeks, glykæmisk belastning og risiko for brystkræft
Rygning og kræft i tarmen
Sollys nedsætter risikoen for kræft

Kilder
Nutrition and cancer:a review of the evidence for an anticancer diet. Nutr J, 2004;3(1):19.
Cancer Lett, 2004;215(2):129-40.
European Journal of Cancer Prevention 13(2):159-1-64. 2004.
Mom’s Diet May Reduce Breast Cancer Risk in Daughters, Health Day, 2005.
Scientists identify green tea’s cancer-fighter. Reuters, 2005
Nutrition Research Newsletter, 1998, Technical Insights, John Wiley & Sons.
Sun, Vitamin D Help Lung Cancer Survival, forsøg, Reuters, 2005
Male AM. Consume your vitamin E to prevent some cancers. Oakland Tribune, 2004.
Vitamin E supplements may speed up development of cancer. PR Newswire, 2005.
Potential Mechanisms of Cancer Chemoprevention by Anthocyanins. Curr Mol Med. 2003, 3(2):149-59.
J Ethnopharmacol, 15. jan. 2005;96(3):577-8a.
Int Immunopharmocol, 2003;3(13-14): 1889-900.
Kim et al. Effect of ginsenosides Rg3 and Rh2 on the proliferation of prostate cancer cells. Arch Pharm Res, 2004;27(4):429-35.
Ai Zheng, 2004;23(12):1599-60a.
Biol Pharm Bull, 2005;28(1):173-5.
Photochem Photobiol. 2004;79(2): 193-8.
Anticancer Res, 2000;20(4):2417-20.
Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2002;11(12):1689-96.
Prostate, 2002;52(3):201-12.
Inoue et al. Royal Jelly prolongs the life span of C3H/HeJ mice: correlation with reduced DNA damage. Exp Gerontol, 2203;38(9):965-9.
Int Immunopharmacol, 2005;5(4):679-88.
European Journal of Cancer Prevention, 1.3(2):127 -L32, 2004.
Mainous I et al. Transferrin Saturation, Dietary Iron Intake, and Risk of Cancer. Annals of Family Medicine, 3:131-37, 2005.
Acrylamide levels in food should be reduced because of public health concern, says UN expert committee. WHO, 2005.
Hot Dogs Raise Risk of Pancreatic Cancer, Reuters, 2005