Sund kost og livsstil

Så meget væske har du brug for om dagen

Vand er livsvigtigt. For at opretholde den korrekte væskebalance skal en voksen mand med et stillesiddende liv drikke mindst 2,9 l pr. dag, og for kvinder med stillesiddende arbejde ligger væskebehovet på 2,2 l pr. dag.

Væsken skal indtages i form af drikkevarer, supper og fødevarer, som ikke indeholder koffein eller alkohol. Fødevarer bidrager med ca. 1 l vand pr. dag, og derudover kommer 250 ml fra iltningsprocessen.

Via spørgeskemaundersøgelser har man fundet ud af, at en del af befolkningen er kronisk dehydrerede. Adskillige faktorer kan være med til at øge sandsynligheden for kronisk, mild dehydrering, fx manglende tørstfornemmelse, ulyst til at drikke vand, dårlig optagelse af koffein og alkohol, som er naturligt vanddrivende, hård fysisk træning og miljømæssige forhold.

Dehydrering af helt ned til 2 % af kropsvægten resulterer i nedsat fysiologisk og mental reaktionsevne. Ny forskning tyder på, at væskeforbruget generelt og mere specifikt vandforbruget kan indvirke på risikoen for urinstenssygdomme, bryst-, endetarms- og urinrørskræft; fedme hos børn og unge; hjerteklapsygdomme, uregelmæssigheder i spytkirtlernes funktion. Desuden har væsken en generel indvirkning på ældre personers helbred.

Kostvejledere opfordres til at slå et slag for at få deres patienter til at drikke mere vand – evt. ved at udarbejde en vandplan. Der er basis for mere forskning i kronisk mild dehydrerings indflydelse på sundhed og sygdomme.

Kilde
Kleiner SM. Nutritional Sciences Program, University of Washington, Seattle, USA, J Am Diet Assoc 1999 feb; 99(2):200-6.

Læs også
Drikker du nok?
Drikkevand – rens det for under 200 kroner