Sund kost og livsstil Vitaminlignende stoffer

Q10 kan fremme middelhavskostens betændelseshæmmende virkning

Kronisk betændelse opstår ved over-ekspression eller manglende kontrol med de normale, beskyttende mekanismer. Desuden er lidelsen sat i forbindelse med hjertesygdom, knogleskørhed, kognitiv svækkelse og Alzheimers, diabetes type II og leddegigt.

“Vores resultater viser, at den anti-inflammatoriske virkning af en middelhavskost med masser af olivenolie og tilskud af Q10 har en ekstra virkning ved at regulere inflammationsreaktionen og cellebelastningen hos ældre mænd og kvinder. Det understøtter teorien om, at middelhavskost og tilskud af Q10 er godt for en sund tredje alder”, skriver forskere fra University of Cordoba i Spanien.

Forsøget i detaljer

De spanske forskere rekrutterede 20 personer over 65 år og inddelte dem tilfældigt i grupper, der fik hver sin kost:

  • Gruppe 1 fik en ‘vestlig’ kost med masser af mættet fedt
  • gruppe 2 fik middelhavskost
  • gruppe 3 fik middelhavskost med tilskud af coenzym Q10 (200 mg pr. dag) i fire uger.

Middelhavskosten indeholdt mange fuldkornsprodukter, frugt, grønt, nødder, fisk og olivenolie. Det er den traditionelle kost i middelhavsområdet, men den har tiltrukket sig opmærksomhed og interesse verden over, efter at forskere har kortlagt de sundhedsmæssige fordele ved den. Således viser nye resultater, at kosten påvirker leddegigt, Alzheimers, hjertesygdom og blodtryk, diabetes, astma, lungesygdomme og allergier.

Man foretog overkrydsning mellem grupperne, så forskerne kunne belyse hver deltager som kontrolperson. Ved forsøgets afslutning viste det sig, at begge de grupper, der fik middelhavskost, havde en lavere ekspression af inflammationsgener, mens Q10 “øgede virkningen af middelhavskosten, idet de deltagere, der spiste denne kost, udviste et større fald i gen-ekspressionen af [forskellige inflammatoriske gener] efter et måltid i forhold til de andre kostformer”, skriver forskerne. “Vi kan konkludere, at specifik kostintervention kan være en ny, interessant og lovende mulighed i behandlingen (og forebyggelsen) af processer, der fører til en stigning i den kroniske inflammation og iltningsbelastningen, fx kredsløbssygdomme, neurodegenerative sygdomme og aldring”.

Coenzym Q10s sundhedsfremmende egenskaber

Q10 spiller en afgørende rolle for den kemiske energi i mitokondrierne – cellens ‘kraftværker’ – ved at deltage i produktionen af adenosin trifosfat (ATP). Stoffets rolle for vores mentale sundhed, hjertet og anti-aging (i orale og topiske midler) er veldokumenteret. Det har desuden vist sig at gavne personer, der lider af angina, hjerteanfald og forhøjet blodtryk. I USA er brugen af stoffet, særligt i tilskud, steget i takt med brugen af statiner, der fjerner kroppens naturlige Q10-lager.

Læs også
Derfor skal du tage et Q10-tilskud
Q10: Ofte stillede spørgsmål
Q10 og neurodegenerative sygdomme
Middelhavskost forlænger livet
Spis sundt – spis Middelhavskost
Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!
Hvad skal jeg med olivenbladsekstrakt?

Kilde
Yubero-Serrano EM, Gonzalez-Guardia L, Rangel-Zuniga O et al. Mediterranean Diet Supplemented With Coenzyme Q10 Modifies the Expression of Proinflammatory and Endoplasmic Reticulum Stress-Related Genes in Elderly men and Women. The Journal of Gerontology: Series A, bind 67A, udg. l, s. 3-10, doi: 10.1093/gerona/glrl67.