Vitaminlignende stoffer

Q10: Ofte stillede spørgsmål

Coenzym Q10?

Coenzym Q10 er et naturligt, stort, fedtopløseligt næringsstof, som findes i stort set alle celler. Q10 er også kendt under navnet ubiquinon. Det skyldes, at Q10 er allestedsnærværende (ubikvitet er det latinske ord for allestedsnærværelse) – det findes simpelthen overalt, hvor der er liv.

Q10 er livsnødvendigt for produktionen af adenosin trifosfat (ATP), som er det energirige stof, der anvendes til alle energikrævende processer i kroppen.

Q10: Ofte stillede spørgsmålEr Q10 ikke noget, man tager for at holde hjertet sundt?

Fordi man ved, at hjertet har brug for store mængder ATP for at dække sit høje energiforbrug, har man forsket intenst i Q10s funktion for hjertet. Adskillige kliniske forsøg har vist, at når personer med hjertesygdom tager Q10, så mindskes deres symptomer – i nogle tilfælde ganske drastisk.

Tilskud af Q10 forbedrer hjertets evne til at pumpe blod ud, fremmer blodcirkulationen, øger udholdenheden ved motion og forbedrer muskeltonus i selve hjertet. Q10 er også en kraftig antioxidant, der beskytter hjertevævet mod beskadigelse som følge af frie radikaler.

Hvordan virker coenzym Q10 i hjernen?

Q10 virker i hjernen på samme måde som alle andre steder i kroppen – det er fuldstændigt livsnødvendigt for produktionen af ATP. Stort set alle menneskekroppens celler indeholder småbitte strukturer kaldet mitokondrier. Mitokondrier kaldes ofte for cellernes “kraftværker”, fordi de producerer cellulær energi.

Afhængigt af hver enkelt celles job, kan der være adskillige tusinde mitokondrier i én celle. Hvis cellen har brug for store mængder energi, vil der være mange mitokondrier. Det forklarer, hvorfor hjerteceller indeholder så mange mitokondrier: Hjertets kontinuerlige aktivitet med at pumpe blodet rundt i kroppen kræver en kontinuerlig produktion af ATP.

Hjernen har også brug for store mængder kontinuerlig energi for at kunne regulere, integrere og koordinere kontinuerlige overførsler af nervesignaler. For at opfylde dette store energibehov er produktionen af ATP i hjernecellernes mitokondrier yderst vigtig. Og eftersom Q10 har så kraftig en indvirkning på hjertecellernes ATP-produktion, er det en naturlig følgeslutning for forskerne at tænke over, hvordan det påvirker hjernecellerne. Forskning i hjernen og nervesystemet førte til den konklusion, at de samme intracellulære principper gælder her. Q10 produceres udelukkende i kroppen for at medvirke til produktionen af ATP. Uden vil der ikke kunne finde en ATP-produktion sted.

Kan man få nok Q10 via kosten?

Selvom Q10 findes i nogle fødekilder, så er det ikke realistisk at satse på, at man kan få tilstrækkeligt med Q10 gennem kosten alene. Fx skal man spise 500 g sardiner, 1 kg kød eller godt 1 kg jordnødder for at få, hvad der svarer til 30 mg Q10-tilskud. Q10 skal altså tages i ret store mængder for at sikre, at stoffet er i stand til at gennembryde blod-/hjernebarrieren og rent faktisk komme ind i hjernens mitokondrier. Hvis store mængder Q10 kan trænge ind i hjernecellens mitokondrier, bliver dens evne til at producere ATP stærkt forbedret.

Hvad er blod-/hjernebarrieren?

Blod-/hjernebarrieren er en unik anatomisk struktur. Lidt forenklet ligger de celler, der udgør de blodkar, som forsyner hjernen med blod, ekstremt tæt på hinanden. Det begrænser i høj grad, hvad der kan og ikke kan gå fra blodstrømmen og ind i hjernen.

Q10 kan med fordel indtages sammen med alfa-liponsyreBlod-/hjernebarrieren beskytter hjernen og rygraden mod potentielt skadelige stoffer, men kan samtidig være en betydelig hindring for at behandle sygdomme i centralnervesystemet. Kun stoffer af en vis opløselighed eller med et indbygget transportsystem kan gennemtrænge blod-/hjernebarrieren i væsentlig grad. Man kan øge indtrængen i hjernecellens mitokondrier, hvis Q10 indtages sammen med alfa-liponsyre (300-600 mg daglig).

Et at de mest formidable hjernebeskyttende midler er en antioxidant, de færreste overhovedet har hørt om. Lester Packer, professor i molekylær-  og cellebiologi ved University of California i Berkeley, og en af verdens førende antioxidantforskere, kalder alfa-liponsyre for ”superantioxidanten”, der ligger meget tæt på hans vision om den ”ideelle” antioxidant, hvis han skulle blive bedt om at fremstille en. På sin top-fem-liste over såkaldte ”netværks-antioxidanter” – der regnes for de allerkraftigste blandt hundredvis af antioxidanter – placerer Packer liponsyre på førstepladsen. Liponsyre er ”den mest alsidige og virkningsfulde” af alle antioxidanter, fastslår han. Den er en uforlignelig hjerne-antioxidant.

Der er en række ting, der gør den enestående og universel, påpeger Packer. Fordi det er et lille molekyle, er det en af de få forbindelser, der uhindret kan passere gennem blod-/hjernebarrieren og hurtigt kan optages af hjernevævet. Den kan således umiddelbart undsætte og redde de celler i hjernen, der er udsat for angreb. ”Det er den eneste antioxidant, der har let adgang til hjernen”, understreger han.

Hvordan sikrer jeg, at jeg får Q10 nok?

Q10 findes i de fleste fedtholdige fødevarer, men vil du være sikker, kan du med fordel tage et tilskud, fx Q10 i kapsler fra Natur-Drogeriet A/S.

Læs også
Derfor er Q10 så vigtigt
Fakta om Q10
Q10 spiller mange roller i kroppen
Q10 – hjertets ven
Q10 – livsforlængeren
Q10 mindsker muskelsmerter ved kolesterolbehandling
Antioxidanter: Får du de rigtige?
Forbrugererfaring: Alfa-liponsyre hjælper på flere lidelser

Kilder
Pepping J. Coenzyme Q10. Am J Health Syst Pharm, 1999;56:519-521-
Langsjoen H et al. Usefulness of coenzyme Q10 in clinical cardiology: a long-term study. Mol Aspects Med. 1994;15 Suppl:s165-175.
Baggio E et al. Italian multicenter study on the safety and efficacy of coenzyme Q10 as adjunctive therapy in heart failure. CoQ10 Drug Surveillance Investigators. Mol Aspects Med. 1994;15 Suppl:s281-294.
Munkholm H et al. Coenzyme Q10 treatment in serious heart failure. Biofactors. 1999;9 :285-289.
Kogan AK et al. The antioxidant protection of the heart by coenzyme Q10 in stable stenocardia of effort. Patol Fiziol Eksp Ter. 1999;4:16-19.
Porth CM et al. Mitochondria. I: Porth CM. Pathophysiology. Concepts of Altered Health States. 5th ed. Philadelphia, Pa; Lippincott; 1998:8-9.
Guyton AC, Hall JE. Mitochondria. I: Textbook of Medical Physiology. 9th ed. Philadelphia, Pa: WB Saunders; 1996:16-17.
Carroll EW, Curtis RL. Organization and control of neural function. I: Porth CM. Pathophysiology: Concepts of Altered Health States. 5th ed. Philadelphia, Pa; Lippincott; 1998: 883.
Carroll EW, Curtis RL. Blood-brain barrier. I: Porth CM. Pathophysiology: Concepts of Altered Health States. 5th ed. Philadelphia, Pa; Lippincott; 1998:869.
Sacher HL et al. The clinical and hemodynamic effects of coenzyme Q10 in congestive cardiomyopathy. Am J Ther. 1997;4:66-12.