Demens-sygdomme Graviditet og fødsel Sport og motion Vitaminlignende stoffer

Cholin styrker hjernen og hjælper kroppen ved spidsbelastning

I begyndelsen er det navne på brødre og søstre, som forveksles ellers glemmes. Så svigter hukommelsen om, hvad der skete i går. Mange mennesker glemmer datoen, og ved ikke om aftenen, hvad de har lavet om morgenen. Til sidst knækker filmen fuldstændigt. Hjernen mangler det vigtige stof cholin. Mangel på cholin betyder, at cellerne dør.

Soja lecithin indeholder cholin til hjernen og kroppenMange har for lidt cholin i blodet

Mange mennesker over 50, gravide og sportsfolk har for lidt cholin i blodet. I den daglige kost får man kun ca. 0,6 gram. ”Det er alt for lidt”, siger den tyske neurolog professor Möller. ”Hos en 70-årig ligger behovet på 3 gram om dagen”. Man ville være nødt til at spise 16 kilo æg eller drikke 7 liter mælk for at dække cholinbehovet. ”Med henblik på kolesterolspejlet kan man ikke anbefale en sådan kost. Det er en bedre løsning at bruge højtkoncentrerede præparater”.

En underforsyning af cholin tvinger hjernecellerne til at mobilisere deres reserver. Reserverne udvindes af cellemembranerne, der for 10 % vedkommende består af cholin. Hvis cholinreserverne i cellemembranerne er brugt op, ødelægges cellerne og dør. Denne selvødelæggelse betegner medicinerne som ”nervecellernes autokannibalisme”. Når cellerne dør, afbrydes kommunikationen i hjernen, og vigtige informationer bliver ikke bearbejdet. Resultatet er, at hukommelsen tager af, og mere og mere går i glemmebogen.

Cholin, sport og graviditet

Tests af sportsfolk viser, at cholinspejlet i blodet falder efter kropslig belastning. Dette har til følge, at der indtræder en tydelig nedgang i præstationen, og genopbygningsfasen varer under cholinmangel forholdsmæssigt længere. Den kropslige belastning er den samme under et svangerskab. Også her sker der en sænkning af cholinblodspejlet. Kroppen er svækket og har brug for længere hvilepauser. I disse regenerationsfaser er der større sygdomsrisiko, fordi hele immunsystemet er svækket. Den vordende moder skal derfor sørge for at spise rigeligt særligt cholinholdige næringsmidler, især æggehvider, grønne blade, ølgær og hvedekim.

Generelle egenskaber

Cholin

  • medvirker til en normal omsætning af fedtstoffer i kroppen
  • er med til at vedligeholde en normal leverfunktion
  • har betydning for en normal nedbrydning af homocystein i blodet. Homocystein er en aminosyre, der øger risikoen for kredsløbsproblemer, hvis det ikke bliver omsat.

Cholin fås både via tilskud af lecithin eller som enkeltstående kosttilskud – begge produkter er fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Tilskud af cholin kan hjælpe både kroppen og hjernenLæs også
Cholin: Tankevitaminet
Cholin får de grå celler til at leve længere
Cholintilskud til mødre: Beskyt barnet mod COVID-19-skader
Cholin er vigtigt for fedtstofoptagelsen
Lecithin – en god kilde til fosfatidylcholin
Cholin og lecithin er livsvigtige næringsmidler
Homocystein – en overset dræber
Anprisninger: Cholin