Graviditet og fødsel

Stress under graviditeten kan øge risikoen for høreskade hos nyfødte

Det har længe været en gåde, hvorfor visse mennesker er særligt følsomme over for støj og lettere rammes af høreskader end andre. Nu har det vist sig, at stress under graviditeten er en nærliggende forklaring:

“Moderens stress gør noget ved barnets udvikling, så det kommer til at mangle en beskyttende mekanisme mod støj i sit voksne liv. De celler, som er afgørende for hørelsen, dør ganske enkelt”, siger Barbara Canlon, professor i hørelsesfysiologi ved Karolinska Institutet i Stockholm, der står bag det nye forskningsresultat

Den svenske forsker gav et stort antal forsøgsdyr injektioner med et stresshormon. Dyrenes unger blev senere – som voksne – udsat for skadelig støj. Det viste sig, at unger af stressede mødre klarede støjen betydeligt dårligere og ofte udviklede varige høreskader.

Professoren hælder til teorien om, at stress påvirker antioxidanterne i barnets krop negativt. Antioxidanter beskytter kroppens celler og findes naturligt i kroppen og i maden, vi spiser, som A-, C- og E-vitamin. Hendes undersøgelse viser samtidig, at forsøgsdyr, som er blevet gjort overfølsomme over for støj via moderens stress, får det mærkbart bedre ved at indtage ekstra antioxidanter. “Hvis de får det, klarer de støjen lige så godt som de andre dyr”, siger professoren.

Hun mener, at et tilskud af antioxidanter kan beskytte mod høreskader og medvirke til at læge dem.

Hun planlægger nu nye forsøg med mennesker. Andre forskningsresultater peger på, at stressede mødre føder børn, der er mere følsomme over for stress – og er generelt mere usikre. Der er også meget, som tyder på, at stress gør selve fødslen sværere – med flere komplikationer. Hugo Lagercranz, professor i børnemedicin, mener, det nye stress-studie skal tages seriøst, men den gravide bør dog ikke blive paralyseret af angst for alt, hvad der ligner stress.

Læs også
Gode råd under graviditeten
Folsyre er vigtigt for gravide – og mange andre
Nyfødte kan have behov for ekstra D-vitamin
D-vitamin under graviditeten øger barnets IQ
Ginkgo biloba har måske antidepressiv og antistress-aktivitet
Antidepressiv medicin kan skade nyfødte
Stress-A – hvem har ikke brug for det?
Gravide må gerne gå i sauna