Godt at vide Graviditet og fødsel

Fluor til spædbørn er en unødvendig risiko

Spædbørnsernæring tilberedt med fluorholdigt vand øger risikoen for fluorose. Det viser resultater­ne af flere undersøgelser, offentliggjort i bl.a. Journal of the American College of Nutrition. For at forebygge de pletter på tænderne, som er resultatet af fluoro­se, advarer forskerne mod at blande modermælkserstatning med fluorholdigt vand.

Fluorose, som giver hvide pletter eller gule/brune aftegninger på tænder, og som i nogle tilfælde kan give huller i tænderne eller meget porøse tænder, er den alt for sene advarsel om, at spædbarnet har fået for stor en mængde fluor. Fluor er ikke et næringsstof, og det er heller ikke et stof, der er essentielt for kroppens funktioner – tværtimod er det i stand til at beskadige vores knogler.

Et forskerhold fandt en større forekomst af fluorose blandt de børn, som fik mest fluorholdigt vand – enten alene eller iblandet modermælkserstatning.

Moderen anbefales enten at amme sit barn eller sørge for at blande modermælkserstatningen med ikke-fluorholdigt vand for at undgå fluorose. Amning øger ikke risikoen for huller i tænderne, viser en nyligt offentliggjort forsøgsrapport i Journal of the American Dental Association.

Modermælkserstatning, der er tilberedt med optimalt fluoriseret vand, giver 100 gange mere fluor end den mængde, der findes i modermælken. Nyfødte har ikke ”nyrer, der er fuldt udviklede til at håndtere fluor på så tidligt et tidspunkt i livet…”, og det kan føre til farlige ophobninger af fluor i knoglerne og andre sundhedsskadelige forhold. Og ikke nok med, at fluor er risikabelt for spædbørn – det er også unødvendigt. Ifølge Centers for Disease Control ”har fluor primært en virkning, når tænderne er brudt frem”. Desuden har de amer­ikanske sundhedsmyndigheder aldrig foretaget sikkerhedstest af fluorindtag.

Læs også
Fluor og de farer, der er forbundet med stoffet
Slug ikke tandpastaen – fluor kan være giftigt!
Godt at vide om mineraler
Mælkeprodukter – hvad gør de ved din krop?
Modermælkserstatning øger risikoen for diabetes