Graviditet og fødsel

Antioxidanter til manden øger kvindens chancer for graviditet

En analyse offentliggjort i The Cochrane Library 18. januar 2011 konkluderer, at mænds brug af antioxidanttilskud øger partnerens chancer for at blive gravid.

Marian G. Showell fra University of Auckland in New Zealand har sammen med en gruppe australske forskere gennemgået 34 randomiserede, kontrollerede forsøg med 2.876 par i fertilitetsbehandling (bl.a. reagensglasteknik). De fleste af mændene havde nedsat sædcelleantal og -motilitet. Analysen evaluerede effekten af mændenes brug af en eller flere antioxidanter (E-vitamin, zink, carnitin m.fl.) på endepunkter som levendefødte børn, graviditet og sædcellernes motilitet.

Brugen af antioxidanter gav større sandsynlighed for graviditet og levendefødte børn i forhold til brug af placebo eller ingen form for behandling. Man kunne også iagttage forbedringer i motilitet og koncentration ved brug af antioxidanter i de målrettede forsøg. Der blev ikke observeret negative bivirkninger ved brugen af antioxidanter.

Forfatterne bemærker, at 30-80 % af alle tilfælde af nedsat fertilitet hos mænd kan skyldes sæd, der er ‘beskadiget’ på grund af iltningsbelastning.

“Når et par forsøger at blive gravide som led i en behandling for barnløshed, kan det være en god idé at opfordre den mandlige part til at tage tilskud af antioxidanter for at forbedre kvindens chancer for at blive gravid”, lyder det fra dr. Showell fra afdelingen for obstetrik og gynækologi ved University of Auckland. “Men disse konklusioner er indtil videre kun baseret på begrænsede videnskabelige beviser”.

Læs også
Antioxidanter viser potentiale mod ufrivillig barnløshed
Carnitin og nedsat frugtbarhed hos mænd
Antioxidanter: Anvendelsesområder
Mikronæringsstoffer til kvinder i fertilitetsbehandling
Rigtig kost kan hjælpe barnløse kvinder