Godt at vide

Danmark spilder 185 mio. kr. på hostesaft

Hostesaft har ingen effekt, og risikoen for bivirkninger er relativt stor. Alligevel udskriver danske læger hvert år hostesaft til 250.000 danskere. Dertil kommer al den hostemedicin, som købes i håndkøb. Samlet, overflødig udgift: 185 mio. kr.

I den nationale anbefalingsliste langer eksperterne ud efter de hostemidler, som er på markedet, hvad enten de anvendes ved forkølelse, akut bronkitis, akutte luftvejsinfektioner eller kroniske hostetilstande: “Slimløsende og hostestillende midler er hyppigt anvendt mod hoste i forbindelse med en almindelig forkølelse eller akut bronkitis, men evidensen herfor er stort set ikke eksisterende,” fremgår det af bemærkningerne. Bruges midlerne i forbindelse med akutte luftvejsinfektioner, er effekten ikke bedre end placebo. I de studier, ekspertpanelet har gennemgået, har de heller ikke fundet dokumentation for, at hostemidler kan bruges ved kroniske hostetilstande.

Hvis du ikke har lyst til at bruge penge på hostesaft, der måske (ikke) virker, så prøv i stedet med en kop god kakao. Ud over, at kakaoen smager dejligt, er den også i stand til at lindre en irriterende hoste. Du kan købe økologisk kakaopulver fra Natur-Drogeriet A/S.

Prøv en kop kakao som hostesaftLæs også
Hostemidler – virker de?
Kakao er en effektiv hostesaft
Islandsk mos mod hoste
Hoste: Hvilke æteriske olier hjælper bedst?
Zink og almindelig forkølelse
Interessekonflikter i medicinalindustrien – et eksempel fra 2009