Godt at vide

Kærtegn får børn til at vokse

Berøring og stimuleringer er vigtige for alle mennesker, men især for børn. Bl.a. får det dem til at skyde i vejret, viser et nyt amerikansk eksperiment.

40 for tidligt fødte børn blev inddelt tilfældigt i to grupper, en testgruppe og en kontrolgruppe. De 20 i testgruppen fik kærtegn og bevægelsesstimulans ud over det almindelige tre gange om dagen i ti dage. Hver gang varede det et kvarter. Kontrolgruppens børn fik kun den normale mængde kærtegn og stimulans, og samtlige børn fik den samme mængde mad.

Resultatet var næsten chokerende for forskerne. Børnene i testgruppen øgede i gennemsnit deres vægt en halv gang mere end de andre børn. Samtidig så den fysiske stimulans ud til at mindske testgruppens søvnbehov. De var ganske enkelt fysisk aktive i længere tid end børnene i kontrolgruppen.

Forskerne har fulgt deres undersøgelse af de 40 børn op, og hver gang ser det ud til, at de 20 ekstrastimulerede børn har en tendens til at være både længere og tungere. Også antallet af neurologiske problemer synes at være mindst i testgruppen.

Læs også
Støt dit barns udvikling
Pottetræning: Begynd ikke for tidligt
Børn sover bedst med faste nattevaner
Tøjbamsen skal med i seng
Fem gode grunde til at kysse noget mere…
Hvidløg under graviditet = færre for tidligt fødte børn
Bamse Bomstærk – multivitaminer/mineraler til dit barn