Godt at vide

Danskerne mangler viden om kolesterol i blodet

Hver tredje dansker i kolesterolbehandling er uvidende om de forskellige fedtstoffer i blodet. Og hver femte aner ikke, om de har nået målet med den behandling, som lægen har sat i gang. Godt 500.000 danskere tager dagligt kolesterolsænkende medicin, hvilket gør det til Danmarks mest brugte lægemiddel.

Det bekymrer lægerne, at så stort et antal reelt er uvidende om deres situation.

Kolesterol-facts

Kolesterol er et fedtstof. Det dannes i leveren og indgår i kroppens celler, hormoner, D-vitamin og galdesyrer. Kolesterol føres rundt i kroppen med blodet. Jo federe kost, vi spiser, jo mere kolesterol producerer leveren. Mængden af kolesterol i blodet stiger, det samme gør aflejringen af kolesterol i karrene, og dermed øges risikoen for at få en blodprop i hjernen eller hjertet eller anden hjertesygdom. Kolesterol i blodet indeholder flere forskellige fedtsyrer – de vigtigste er:

  • Triglycerider – det, vi forstår ved egentligt fedt.
  • LDL-kolesterol (Low Density Lipoprotein) – det dårlige kolesterol, som kan trænge ind i karvæggen, hvor aflejringer kan give åreforkalkninger. Behandlingsindsatsen har i årevis været fokuseret på LDL-kolesterol.
  • HDL-kolesterol (High Density Lipoprotein) – det gode kolesterol, som kan transportere det dårlige kolesterol væk fra blodet og karvæggen.

Kolesteroltallet er summen af triglycerider, LDL og HDL

I Danmark fødes vi med et kolesteroltal på ca. 2,5 mmol/l. Gennemsnittet for voksne danskere er 6,0 mmol/l. Det ideelle, samlede kolesteroltal er lige under 5,0 mmol pr. liter.

Læs også
Kolesterol – få styr på det!
Kolesteroltallet – hvor skal det ligge?
Kolesterolsænkende kost er lige så god som statiner
Q10 kan modgå bivirkninger af statinpræparater
Policosanol Complex – et alternativ til statiner