Folkesundhed Godt at vide

Sådan virker alkohol på kroppen

Facts om alkoholens vej i kroppen

  • Alkohol optages i kroppen ved, at den suges op i blodet fra tarmkanalen, hovedsagelig tyndtarmen. En mindre del opsuges via maveslimhinden. Herfra fordeles den i hele kroppen og påvirker de enkelte organer.
  • Først og fremmest får alkoholen mavesækken til at afsondre saltsyre. Det er bl.a. årsag til, at alkohol stimulerer appetitten, ligesom saltsyren er skyld i mavekatar hos misbrugere.
  • Blodkarrene rundt om i kroppen udvider sig, og det medfører en rødmen og varmefornemmelse i huden. Denne følelse er imidlertid falsk, idet der tværtimod finder en afkøling af kroppen sted, da en stor del af blodmængden kommer i kontakt med omgivelserne.
  • Vigtigst – og bedst kendt – er alkohols effekt på det centrale nervesystem, dvs. hjernen og rygmarven. Hvad der præcis sker med nerveceller, der påvirkes af alkohol, vides ikke. Men både alkohol og forskellige nedbrydningsprodukter, fx formaldehyd, synes at “beruse” nervesystemet.
  • Der har også været teorier fremme om, at alkohol frigør signalstoffer, som overfører nerveimpulser mellem to nerveceller. Dette sker fx også ved brug af narkotika og kan være forklaringen på alkohols stimulerende og humørpåvirkende effekt.
  • Frigørelsen af signalstoffer er dog kortvarig, og ved længere tids alkoholmisbrug synes hjernens forråd af signalsubstanser tværtimod at blive udtømt, hvilket medfører intensiv depression og følelse af nedtrykthed.
  • Blodet afslører, hvor stor en koncentration af alkohol man har i kroppen. Måleenheden for dette er promille, som kan afsløres i en blodprøve, idet alkohol fordeler sig på samme måde i blodet og vævsvæskerne.
  • Vævsvæskerne udgør 2/3 af legemsvægten, og derfor kan man forholdsvis let udregne, hvor mange gram alkohol en beruset person har i kroppen. Et menneske, der vejer 75 kilo, har altså ca. 50 kilo væske i kroppen. Viser en blodprøve så, at han har en promille på 2, svarer det til ca. 100 gram alkoholkoncentration i blodet.
  • Evnen til at forbrænde alkohol hænger også sammen med kropsvægt, og da leveren forbrænder ca. 7,5 gram alkohol i timen, vil der gå næsten 14 timer, før man er helt ædru igen. Drikker man alkohol på tom mave, vil promillen blive markant højere, end hvis man indtager samme mængde alkohol ved et måltid.
  • Selv efter at alkoholen er forbrændt, er kroppen ikke helt sig selv. Videnskabelige forsøg viser, at bl.a. arbejdsevnen er nedsat – også selv om der er tale om så lidt som to genstande dagligt. I et finsk forsøg har man målt et fald i arbejdsevnen på seks procent i forhold til menneskers normale præstationsevne.
  • 13 genstande indtaget på én gang er livsfarligt for kvinder, mens mænd kan tåle noget mere. Dels vejer de mere end kvinder, dels viser nye undersøgelser, at mænd er dobbelt så gode til at forbrænde alkohol end kvinder.

Symptomer ved indtagelse af alkohol

Mænd
(70 kg)
Antal genstande
Kvinder
(60 kg)
Antal genstande
Promille Fysiske og psykiske symptomer
1 ½ 0,2 Personer, der jævnligt drikker alkohol, mærker intet, mens andre føler sig afslappede.
2 0,4 Snakkesalighed og let tab af selvkontrol. Antallet af ulykker stiger.
3 2 0,6 Svigtende humør og dømmekraft. Evnen til at træffe beslutninger nedsættes.
4 0,8 Evnen til fysisk koordination påvirkes.
5 1,0 Den psykiske og sociale kontrol er forringet.
6 4 1,2 Tungen slår knuder, og adfærden ændres i mere primitiv retning.
1,4 Periodevis dobbeltsyn, utydelig tale.
5 1,6 Aggressioner, opkastninger.
6 1,8 Vrøvlet tale med mange gentagelser, abrupte og usikre bevægelser.
19 13 4-5 Bevidstløshed og lammelser i hjernens åndedrætscenter. Død.

Læs også
Fra ædru til bevidstløs
Fordøjelse og alkohol
Brystkræft, alkohol og folsyre
Alkohol i blodet lammer hjernens synscenter
Alkohol i moderate mængder er livsforlængende
Rødvin er godt for frugtbarheden
E-vitamin og alkoholikere
Risikoen for gigt øges af øl – men ikke af vin
Lev længe – drik grøn te
Tømmermandssmoothie