Folkesundhed

Mindre sår på hænderne behøver ikke at blive syet

En undersøgelse fra Californien har sammenlignet behandlingen af almindelige sår på hænderne på en skadestue. Sårene blev enten behandlet ved at blive syet eller konservativt behandlet. I begge tilfælde blev sårene efter standsning af blødning renset, og der blev anlagt forbinding med bakteriedræbende salve.

91 patienter med 95 sår indgik i undersøgelsen og blev tilfældigt fordelt til enten at blive syet eller at blive konservativt behandlet. Hvis sårene var mere end 2 cm lange, hvis blødningen ikke kunne standses, eller hvis der var tegn på nerve-, knogle- eller seneskade, indgik personen ikke i undersøgelsen.

Efter tre måneder blev sårene vurderet på arrets udseende. Behandlingstiden, smerter under behandlingen, patienternes vurdering af resultatet og den tid, der gik, før patienterne kunne genoptage deres arbejde, blev også vurderet.

Det viste sig, at der ikke var sikker forskel i udseendet af arret efter tre måneder mellem dem, der blev syet, og dem, der blev konservativt behandlet. Gennemsnitstiden, før patienterne kunne genoptage deres arbejde, var også den samme (3,4 dage). Patienter, der blev behandlet konservativt, havde færre smerter, og behandlingstiden var gennemsnitligt 14 minutter kortere.

En anden mulighed er at vente, til såret er nogenlunde helet (ikke åbent), og derefter smøre det regelmæssigt med E-vitaminsalve fra Natur-Drogeriet A/S. Salven er til mild og sart hudpleje og medvirker til at blødgøre huden.

Læs også
Sårheling med honning
Skænderier hæmmer sårheling
Activin vindruekerneekstrakt fremmer sårhelingen
Gotu Kola og sårheling
Muno Colostrum og heling af sår og vævsskader
Granatæble understøtter hudens underliggende struktur
E-vitaminsalve tager sig af dine ar

Kilde
BMJ. Vol 325; 299-300