Hjerte-/kredsløbssygdomme

Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det?

Du behøver ikke spille russisk roulette med dit hjerte og risikere hjerteanfald, hjerneblødning, nyresvigt eller det, der er værre… Nu er det tid til endelig at få dit blodtryk ned på det normale – og sørge for, at det ikke stiger igen! Disse enkle trin gør noget ved de skjulte årsager til forhøjet blodtryk, så du igen kan få det tilbage til det normale.

Spis naturlige ACE-hæmmere

Det angiotensin-omdannende enzym – kaldet ACE – er skurken bag angiotensin i din krop. Jo mere angiotensin II, du har i kroppen, jo smallere bliver dine blodkar, og jo mere stiger dit blodtryk.  Det er derfor, så mange læger ordinerer ACE-hæmmere til behandling af forhøjet blodtryk. Disse lægemidler hindrer aktiviteten bag dette enzym – og mindsker dermed produktionen af angiotensin II.

Problemet er, at ACE-hæmmere som fx Lotensin og Capoten er propfyldte med bivirkninger som hoste, svaghed, allergiske reaktioner, nyresvigt osv. Her er nogle af de stærke, naturlige ACE-hæmmere – uden bivirkninger:

Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det? Fx med hvidløg...Hvidløg

Et opsigtsvækkende forsøg offentliggjort i Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences har vist, at hvidløg er ligeså effektivt som det blodtrykssænkende middel Atenolol.

Denne reduktion skyldes et stof der findes i selve urten – allicin. Med hjælp fra dette aktive stof hæmmer hvidløg det angiotensin-omdannende enzym og får dine blodkar til at slappe af. Desuden medvirker det til at forebygge dannelsen af blodpropper og mindske kolesterolniveauet.

“En daglig dosis hvidløg kan redde dit liv!” Det var overskriften i et nummer af den britiske avis Daily Express. Inspirationen kom fra et forsøg foretaget ved University of Adelaide. Forskerne fik patienter med forhøjet blodtryk til at tage tilskud af hvidløg dagligt i op til fire måneder – og deres blodtryk faldt betydeligt. Faktisk var hvidløg ligeså effektivt til at sænke blodtrykket som visse betablokkere og ACE-hæmmere.

Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det? Fx med hibiscusHibiscus-blomster

Hibiscus har i århundreder været brugt til at behandle forhøjet blodtryk i både afrikansk og asiatisk traditionel medicin, men forskerne er først nu ved at bekræfte, at dette gammelkendte middel har en god virkning. Nye forsøg har vist, at hibiscus sænker blodtrykket med helt op til 10-12 % – og fungerer ligeså godt som lægemidler uden de potentielt farlige bivirkninger. Hibiscus fungerer  som naturlig ACE-hæmmer, udvider dine arterier og mindsker væskeophobning. Desuden fremmer den dit immunforsvar og giver stærke antioxidanter, der skal bekæmpe frie radikaler.

Grøn te

Et nyt forsøg med kinesiske te-drikkere har vist, at indtagelse af blot en halv kop grøn te om dagen kan sænke risikoen for blodpropper med næsten 50 %. Forskerne har fundet stoffer ved navn catechiner i teen. Disse catechiner fungerer som naturlige ACE-hæmmere, reducerer mængden af angiotensin II i kroppen og mindsker dit blodtryk.

Grøn te kan også fremme et lavere kolesterolniveau. Det blokerer for optagelsen af kolesterol i tarmene og hjælper din krop til at skille sig af med stoffet. Desuden medvirker det til at øge niveauet af “godt” HDL-kolesterol, forbedre funktionen i de celler, der forer dine blodkar, modvirke skader som følge af frie radikaler og øge karudvidelsen på blot 30 minutter.

Udvid dine blodkar og gør dem elastiske

Ved at sænke dit homocystein-niveau og forebygge, at det angiotensin-omdannende enzym danner angiotensin II i kroppen, er du godt på vej til at udvide dine blodkar- og dermed sænke dit  blodtryk. Sunde, elastiske blodkar er nøglen til et normalt blodtryksniveau, og her kan følgende stoffer medvirke:

Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det? Fx med B3-vitaminNiacin

Dette stærke B-vitamin er et naturligt karudvidende stof. Men det er ikke den eneste hjertestyrkende virkning… Niacin booster også dit niveau af HDL-kolesterol med op til 35 % og reducerer dit triglyceridniveau med 30 % – og det er bedre end visse lægeordinerede midler. Desuden har forsøg vist, at niacin medvirker til at reducere åreforkalkning eller hærdning af årerne – og sænker risikoen for et nyt hjerteanfald drastisk.

Forskere ved Coronary Drug Project gav flere end 1.000 patienter, der havde overlevet et hjerteanfald 3.000 mg niacin hver dag i seks år. De fandt frem til, at forekomsten af ikke-dødelige hjerteanfald blev reduceret med 27 %, og antallet af hjerneblødninger med 26 %.

Olivenblade

Bladene fra oliventræet er blevet værdsat siden oldtiden for deres antibakterielle, betændelseshæmmende og antioxidante egenskaber. Nu har forskere påvist, at olivenbladsekstrakt sænker blodtrykket ligeså godt som konventionel blodtryksmedicin. Olivenbladsekstrakt fungerer som en naturlig calciumkanal-blokker, der mindsker spændingen i blodkarvæggene og fremmer karudvidelsen – hvilket medvirker til at bringe dit blodtryk tilbage til et normalt niveau. Olivenbladene sænker også dit niveau af “dårligt” LDL-kolesterol.

Reducér kroppens indhold af homocystein

Resultater fra adskillige randomiserede, kontrollerede forsøg har vist, at kombinationen af B6- og B12-vitamin samt folsyre i betydelig grad kan reducere kroppens indhold af homocystein – og dermed reducere dit blodtryk og forbedre dit kredsløb. Lad os kigge lidt nærmere på alle disse næringsmæssige kraftværker:

B6-vitamin

Forsøg har vist, at personer, der ikke får nok B6-vitamin i kosten har en højere risiko for hjertesygdom. Hvis du har for lidt af dette vigtige vitamin, øger du din risiko for inflammation og stofskiftesygdomme – og det har en ødelæggende indflydelse på dit kredsløb. B6-vitamins evne til at reducere mængden af homocystein i kroppen kan få dit blodtryk under kontrol. Men det er ikke den eneste rolle, vitaminet spiller for dit helbred. Det medvirker også til at producere røde blodlegemer og immunforsvarsceller, neurotransmittere og hormonerne serotonin, norepinefrin og  melatonin.

B12-vitamin

B12-vitamin har stor indflydelse på kontrollen med dit homocystein-niveau og hjælper din krop danne røde blodlegemer og spiller en vigtig rolle for nervefunktion og DNA. Alle disse processer kan påvirke reguleringen af blodtrykket.

Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det? Fx med B9-vitamin (folsyre)Folsyre

Et forsøg offentliggjort i april 2012-udgaven af American Journal of Clinical Nutrition har vist, at de mennesker, der får mest folsyre via kosten, har 52 % lavere risiko for at udvikle forhøjet
blodtryk sammenlignet med dem, der får mindst. Desuden har et andet forsøg foretaget på en gruppe kvinder, der fik folsyre i kosten, vist, at de havde 46 % lavere risiko for at få forhøjet blodtryk.

Advarsel til kvinder med forhøjet blodtryk!

Et forsøg offentliggjort i tidsskriftet Therapeutic Advances in Cardiovascular Disease har vist, at kvinder med ubehandlet forhøjet blodtryk havde 30-40 % FLERE skader på karsystemet end mænd med det samme niveau af forhøjet blodtryk. Det er derfor, det er så vigtigt at få dit blodtryk tilbage til det normale – så hurtigt som muligt!

Disse fantastiske resultater kan til dels skyldes folsyrens evne til at reducere homocystein-niveauet og forebygge, at dine arterier hærdes og bliver tykkere. Ifølge forskerne medvirker det også til at få dine blodkar til at slappe af og forbedrer blodstrømmen.

Desuden har et forsøg offentliggjort i det velanskrevne tidsskrift Circulation vist, at folsyre forbedrer funktionen i cellevæggen i dine arterier og vener – hvilket er med til at holde dine blodkar i topform.

Læs også
Forhøjet blodtryk – hvad er det egentlig?
Forhøjet blodtryk – 10 vigtige spørgsmål og svar
For højt blodtryk: Hvilke kosttilskud kan hjælpe mig?
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Sænk blodtrykket via kost og kosttilskud
Hibiscus kan sænke blodtrykket
Rød ginseng har en let blodtrykssænkende virkning
Alfa-liponsyre og carnitin mod forhøjet blodtryk
Arginin til et sundt hjerte, normalt blodtryk og et bedre sexliv