Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

DASH-kost reducerer risikoen for hjerteproblemer og hjerneblødning

DASH-kosten (Dietary Approaches to Stop Hypertension – kosten som en vej til et lavere blodtryk) er den kost, der anbefales af National Heart, Lung, and Blood Institute til at forebygge og behandle forhøjet blodtryk. Kostplanen omfatter mere fuldkorn, frugt og grønt og mindre kød, kylling og fisk i kosten – og tilføjelse af nødder, frø og bønner og visse fedtfattige mælkeprodukter (eller produkter helt uden fedt). Et nyt forsøg viser, at man ved at holde sig til denne kost ikke kun kan sænke blodtrykket, men også reducere antallet af tilfælde af hjerteanfald og hjerneblødning.

Forskerne fulgte 88.517 kvinder i 24 år, hvor de syv gange evalu­erede spørgeskemaer vedr. kostvaner. Hvert andet år indsamlede de oplysninger om livsstil og medicin. På basis af spørgeskemaerne blev deltagerne tildelt en score for, hvor strengt de holdt sig til DASH-kosten. Forskerne noterede en klar sammenhæng mellem overholdelse af kostreglerne (høj score) og færre hjerte­anfald og hjerneblødninger. De kvinder, der havde den højeste score, havde 24 % lavere risiko for hjerte­anfald og 18 % lavere risiko for hjerneblødning (hvis de helt havde udeladt kød og kylling, ville de ifølge forskerne have klaret sig endnu bedre).

En undergruppe af deltagerne blev vurderet ved hjælp af blodprø­ver under forsøget. I denne gruppe kunne man observere, at streng overholdelse af kosten også førte til et lavere niveau af C-reaktivt protein (CRP) og interleukin-6, som begge er markører for øget kredsløbsrisiko. Denne primært vegetariske kost har formentlig en lang række andre sundhedsfremmende fordele.

Læs også
Forhøjet blodtryk – 10 vigtige spørgsmål og svar
Hvor meget ved du om dit hjerte?
Hvor meget ved du om rigtig kost?
Generation 65+ – sund med målrettet kost?
Kosttilskud indgår i en sund livsstil
Kosttilskud mindsker risikoen for kroniske sygdomme
Fedtfattig og sukkerholdig = hjerterisiko?

Kilde
Fung TT et al. Adherence to a DASH-Style Diet and Risk of Coronary Heart Disease and Stroke in Women. Arch Intern Med.14. april 2008;168(7):713-20.