Folkesundhed Sund kost og livsstil

Komælk er til kalve – ikke til mennesker

Gennem generationer har forældre, læger og sundhedseksperter opfordret os alle sammen til at drikke mælk. Der er masser af vitaminer, mineraler og proteiner i – ja, det er en naturens mest perfekte fødevare. Eller er det?? Førende medicinske eksperter har samlet beviser på, at mælk i stedet for at være en fantastisk kilde til næringsstoffer er ikke ret meget mere end en mild form for gift. De hævder, at promoveringen af mælk er det største svindelnummer i ernæringsvidenskabens historie.

Liv vidste ikke, hvad hun skulle gøre ved sin datter. Emma havde lidt af svær kolik i de første seks måneder af sit liv. Hun fik medicin regelmæssigt og var indlagt to gange til observation. Efter 15 måneders rent helvede sluttede kolikanfaldene – men Amys problemer var ikke forbi. Hun udskilte ikke affaldsstoffer effektivt og måtte fortsætte med medicin. Stort set hver anden uge var Karen hos lægen med hende, fordi affaldsstofferne i Amys system betød, at hun konstant var træt og i en periode på fire måneder havde flere omgange af halsbetændelse. En blodprøve tydede på, at hun led af en eller anden form for allergi. Liv havde en mistanke om, hvad det kunne skyldes, og hun besluttede at fjerne mælkeprodukter fra Emmas kost – og da hun stadig ammede, fjernede hun også produkterne fra sin egen kost. I løbet af de næste tre måneder blev Emmas appetit forbedret, og hun tog på i vægt. Lægebesøgene blev unødvendige, nætterne blev rolige, og Emma var mindre urolig.

Emma er et af de op imod 8 % børn og 5 % voksne, der er allergisk over for proteiner og/eller laktose i komælk – den mest allergene fødevare, der findes – og mælkeprodukter. Men hvor barsk det end lyder for dem, der lider af allergien, så betyder det, at mindst 92 % af befolkningen ikke er allergisk over for mælkeprodukter. Så hvad er problemet?

Det er ikke problemet, men problemerne… Lad os først og fremmest fokusere på et, der påvirker 100 % af befolkningen – slimdannelse. Når man drikker mælk, øges produktionen af slim, fordi vi ikke har enzymet renin, der er nødvendigt for at fordøje calciumkaseinat. Denne overproduktion af slim påvirker åndedrætsorganerne og giver problemer som katar og forkølelse. Desuden lægger det sig som en belægning i tarmene. Den deraf følgende slimdannelse er relativt uigennemtrængelig for næringsstoffer, hvilket betyder dårlig optagelse – og dermed kronisk træthed.

Og som om dét ikke var nok, så er mange også intolerante over for laktose (mælkesukker). De mest almindelige symptomer er smerter, diarré, oppustethed og luftdannelse. I 1965 fandt forskere ved den velanskrevne Johns Hopkins School of Medicine ud af, at 15 % af hvide og 70 % af sorte er ude af stand til at fordøje laktose. Man undersøgte en lang række befolkningsgrupper, og man ved nu, at der er langt flere voksne, der ikke kan fordøje laktose, end der er voksne, der kan, fordi det enzym, laktase, der skal til for at nedbryde laktose, gradvis forsvinder hos spædbørn, fra de er 18 måneder, til de er omkring 4 år gamle. Med andre ord er det ligesom renin til stede i kroppen, så længe det er nødvendigt for spædbarnet for at kunne fordøje modermælk.

Er det ikke et godt udtryk for, at naturen forsøger at fortælle os noget? Hvis mælk er den perfekte fødevare, hvorfor har så få af os så det, der skal til for at fordøje laktosen – og ingen har det, der skal til for at fordøje dets protein? Svaret er enkelt – komælk er ikke beregnet til mennesker.

Nyfødte trives med modermælk – det er den perfekte blanding for dem. Og komælk er perfekt for kalve. Det er propfyldt med væksthormoner, fordi det skal kunne opfostre en kalv fra 45 kg ved fødslen til 500 kg, når den er fuldvoksen to år senere. I modsætning hertil vejer et menneskebarn 3-4 kg ved fødslen og er fuldvoksen ved 50-100 kg 21 år senere. Hver gang du drikker et glas mælk, indtager du disse hormoner. En ekspert har oven i købet fremsat en teori om, at der er en sammenhæng mellem mælkeindtag og det faktum, at kvinder i dag har en større bagdel end tidligere…

Ironisk nok ved den overvejende del af jordens befolkning godt, at de ikke skal drikke komælk. De fleste afrikanere, asiater og sydamerikanere anser mælk for at være uegnet til indtagelse for voksne. Og samtidig hælder vi mælk i os i de vestlige lande, vi spiser ost, yoghurt og is – i sikker forvisning om, at disse mælkeprodukter vil forhindre, at tænderne falder ud, og vores knogler bliver skøre.

Men kendsgerningerne siger det stik modsatte. Ifølge dr. Frank A. Oski, en højt respekteret amerikansk læge og medforfatter til bogen Don’t Drink Your Milk, får en amerikaner i gennemsnit 807 mg calcium om dagen fra mælk, mens en ghaneser får 8 mg. Og alligevel har amerikaneren langt den største risiko for rådne tænder og knogleskørhed. Hvordan kan det gå til? Der er uden tvivl masser af calcium i mælken, men i en form, kroppen ikke kan optage. Faktisk er der stærke beviser for, at det kan trække calcium UD af kroppen. Andre fødevarer – så forskellige som sardiner, broccoli, mandler og sesamfrø – giver al den calcium, vi har brug for. Og i en form, kroppen kan optage.

De symptomer, man risikerer at få af mælkeprodukter, er en ren gyserhistorie: Eksem, astma, limøre (væske i mellemøret), hyperaktive eller trætte børn, sengevædning, forkølelse, katar, høfeber, problemer med bihulerne, hovedpine, migræne, løbende næse, overdreven slimdannelse, forstoppelse, anæmi, leddegigt, muskelkramper, fedme og hjerteproblemer (pga. det høje kolesterolindhold). Mange af disse problemer er så almindelige, at millioner af os opfatter dem som “normale”. Men, lyder det fra dr. Oski, mange af disse symptomer kan lindres eller fjernes ved simpelthen at eliminere mælk fra den daglige kost.

Så det giver perfekt mening at opgive alle mejeriprodukterne. Der er faktisk kun et problem – men det er til gengæld også kæmpestort. Hvad skal man erstatte det med? Hvad skal man hælde over cornflakes’ene eller i kaffen? Hvordan skal man lave budding og sovs?

Gede- eller fåremælk kommer man ikke langt med, for de indeholder mange af de samme stoffer, som findes i komælk, bl.a. laktose. Soja løser problemet, men mange kan ikke lide smagen af soja. Et produkt, der kan løse problemet for mindst 85 % af befolkningen, er Amino-Complex Valleprotein. Det har en cremet, behagelig smag og indeholder færre kalorier end skummetmælk, ingen calciumkaseinat, mindre laktose og kun meget lidt kolesterol, få slimdannende muciner og masser af vitaminer og mineraler – og calciummet i produktet synes at være lettere optagelig.

Valleprotein er den del, der bliver tilbage, når ostemassen (med langt hovedparten af allergenerne) er ekstraheret fra mælken. Amino-Complex Valleprotein, der kan købes hos Matas og i helsekostforretninger, indeholder en god balance af næringsstoffer, og med tilsætningen af yderligere næringsstoffer og naturlige smagsstoffer har man udviklet et produkt, som er en sund og velsmagende erstatning for mælk. Det er blot ét af en lang række produkter, der gør det muligt at opgive traditionelle mælkeprodukter uden at opgive den mad, du godt kan lide. Produkter med chokoladesmag anvender meget raffineret kakao, som mange kakao-allergikere kan tåle. Jordbærprodukter kan blandes med et flødeskums-alternativ, så man får en lækker mousse. Yoghurt-alternativer findes med abrikos og jordbær eller naturel, og du behøver ikke engang at holde op med at spise is. Komplementerende produkter omfatter et lavkolesterol alternativ til æg, fiberberiget juice og 100 % naturligt vitamintilskud. Der anvendes ingen kunstige smagsstoffer, farver eller konserveringsmidler i produkterne.

At opgive mælkeprodukter kan være løsningen på mange vestlige sygdomme. Og et velsmagende, næringsrigt erstatning vil gøre ændringen så meget lettere…

Amino-Complex Valleprotein fra Natur-Drogeriet A/S fås i tre varianter: 400 g og 900 g pulver med 78 % protein, samt en 400 g instant version med 77 % protein. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Mælkeprodukter – hvad gør de ved din krop?
Komælk kan give små børn forstoppelse
Mælkeprodukter som medicin
Mælkeprodukter kan give tarmproblemer
Mælk er sundt – ja, men ikke for alle…
Amino-Complex Valleprotein – tips til et langt, sundt liv
Amino-Complex Valleprotein
Allergi dækker ofte over en ødelagt tarmflora
Fakta om vitaminer og mineraler