Folkesundhed

Sjove facts om hår

Ét enkelt hår kan være forræderisk. Det kan være årsag til, at ikke blot narkobrugere og sportsfolk, der doper sig, men også forbrydere bliver afsløret… Et enkelt hår tabt på gerningsstedet er nok til at fremstille et genetisk fingeraftryk, som kan afsløre eller frikende en mistænkt.

I gennemsnit taber man 75 hår pr. dag. Et enkelt hår kan i reglen vokse i fire år. Derefter falder det ud. Efter en pause på tre til fire måneder genoptager den nederste del af hårroden igen arbejdet, og et nyt hår skubber sig op gennem hudlagene.

Frisuren egner sig glimrende til undersøgelser af karakter og social status – og den er et udtryk for livsstil og overbevisning. Der er også en række associationer forbundet med kropsbehåringen: De 90 hårstrå, som gennemsnitligt vokser på 10 cm2 af menneskets bryst, regnes ofte som et tegn på mandighed. På en flade af samme størrelse på underarmen er der ca. 240 hår, og omkring skambenet ca. 350 – men dette regnes af de fleste for at være ukvindeligt og holdes livet igennem i skak med skraber, hårfjerningscreme eller epileringsapparat.

Hos voksne mennesker er det kun håndflader, fodsåler, læber og slimhinder på kønsdelene, som er fuldstændigt “blottede”. Selv på øreflipperne og tæerne titter der småbitte hår frem.

Udviklingsmæssigt er hår formodentlig opstået ud fra små propper mellem skællene på fortidens krybdyr, og de har oprindeligt været en vigtig faktor i pattedyrenes overlevelseskamp. Primært tjente vore forfædres pels som varmeisolering: En centimeter hår kan holde på den samme mængde varme hos en odder som fire centimeter fedt. Først efter at mennesket har lært at bruge ild, bygge huse og fremstille tøj, er behåringen blevet mindre nødvendig for vores overlevelse – og den er reduceret så meget som muligt. Alligevel vokser der ca. 420 øjenvipper og 600 øjenbrynshår på øjenlåg og pandeben for at beskytte de sarte øjne mod sved og snavs.

Mandens skæg, som består af ca. 25.000 hår, er et rudiment – en funktionsløs overlevering fra længst svundne tider. Som hovedhåret er skægget i dag højst et seksuelt lokkemiddel – eller måske et tegn på, at man er en viis person.

Men håret på hovedet vokser ikke lige meget hele tiden. Og ydermere varierer antallet af hår gevaldigt: En rødhåret person har ca. 90.000 hårstrå, mens brunetter har betydeligt flere, nemlig ca. 110.000. Og på hovedet af en blondine er der helt op til 150.000 hår, som vokser med en hastighed på ca. én cm pr. måned.

Læs også
Sådan vokser dit hår
Hvad består vi mennesker egentlig af?
Mennesket – en fantastisk skabning
Hvad sker der i kroppen på en time?
Bedre gennemblødning, mere hår
Lidt om hår
Kisel gør håret tykkere
Hårtab og hjertesygdom
Kræftrisiko ved permanent hårfarve