Folkesundhed

Røntgen bruges i et faretruende omfang

Moderne medicinsk billedbehandling har ændret kunsten at diagnosticere sygdomme, og derfor bli­ver amerikanerne udsat for rekordhøje mængder af potentielt farlige ioniserende stråler, lyder en af konklusionerne fra et offentligt støttet forsøg, der offentliggøres inden længe.

Der er sket en stigning i den mængde ioniserende stråler fra billedundersøgelser, den enkelte ameri­kaner i gennemsnit udsættes for – en stigning på næsten 600 % fra 1980 til 2006, viser tal fra dr. Fred A. Mettler, Jr., fra National Council on Radiation Protection.

Læger anvender røntgen til at se dybere ind i kroppen ved alt fra mammografier til CT-scanninger. Men denne fantastiske teknologi er ikke uden risici: Røntgen er en form for ioniserende bestråling, den potentielt mest skadelige form for bestråling. Både WHO og Centers for Disease Control and Prevention har klassificeret røntgenstråler som kræftfremkaldende.

Mange af billedprocedurerne er nødvendige, men læger og patienter kan være nødt til at tænke en ekstra gang over den generelle brug af røntgenstråler.

Læs også
Medicinske prøver – kan man stole på dem?
Farlige stråler fra mikrobølgeovne
Naturlig betacaroten beskytter mod røntgenstråler
Gode råd under graviditeten
Skodsborg Badesanatorium – jubilæumsskrift fra 1948

Kilde
Rabin RC. With rise in radiation exposure, experts urge caution on tests. New York Times, 19. juni 2007.