Fordøjelsesproblemer Kosttilskud Sund kost og livsstil

Chili er godt for maven

New England Journal of Medicine offentliggjorde i 2002 en klinisk undersøgelse (dobbeltblind, klinisk kontrolleret) af et produkt, der indeholdt chili med det aktive stof capsaicin, der er kendt for at kunne hæmme smerteledning fra hud og slimhinder op til centralnerve­systemet.

Beskrivelse af forsøget

Chili er godt for maven

Det var patienter fra den store grup­pe med diagnosen ‘funktionel dys­pepsi’, hvor alle undersøgelser er normale, men tilstanden langvarigt er præget af smerter i trekanten opadtil i maven, tidlig mæthedsfornemmelse, madlede samt udspilethed på grund af luft. 30 patienter med funktionel dys­pepsi indgik i undersøgelsen. De blev fulgt i to uger uden behandling. Der­efter gennemførte man forsøget, hvor halvdelen af patienterne i 5 uger fik en daglig behandling med indtagelse af 2,5 g chili i pulver­form, mens de øvrige 15 fik placebo. Et skema blev givet hver patient med henblik på daglige registreringer af symptomer.

Symptomhyppighed og -intensitet i gruppen behandlet med chili blev gennem hele behandlingsperioden sammenlignet over tid og med de basisværdier, som blev registreret i ugen, før undersøgelserne begyndte. Relevante statistiske undersøgelser indgik. De ugentlige symptomregistreringer var signifikant lavere i chili-gruppen end i placebogruppen begyndende fra tredje uge, og i femte behandlingsuge var symptomerne reduceret gennemsnitligt 60 %, mens symptomerne i placebogrup­pen var reduceret med omkring 30%. Årsagen hertil er sandsynligvis capsaicins påvirkning af mavesæk/tarmvæggens nervebaner.

Mange former for chili

Økologisk chili fås fra Natur-Drogeriet A/S. Og hvis du gerne vil undgå den brændende fornemmelse, men stadig ønsker den sundhedsfremmende virkning, kan du få chili i kapsler i form af produktet BODY-HEAT. Du kan også nyde en kop dejlig, stærk ChiliForm-te med chili og en række andre velgørende urter, bl.a. anis og lakridsrod. Alle produkter kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.Chili er godt for maven

Chili er godt for maven

Læs også
Chili mod mavesår?
Syv gode grunde til, at din krop elsker chili
Chili – en stærk ven på mange fronter
Styrk dit immunsystem med gulerødder og chili!
Body-Heat: Alle fordelene ved chili uden den brændende smag
Forbrugererfaring: Thea-Go’ til fordøjelsen
Chiliform – te med power