Sund kost og livsstil

Salt i maden koster liv

Der kunne hvert år spares mindst 1.500 dødsfald i Danmark pga. blodpropper, hvis vi valgte at spise bare 3 g salt mindre om dagen, viser en beregning.

Ifølge en rapport fra WHO skyldes en tredjedel af de tidlige blodprop-dødsfald i verden kombinationen af for meget salt i maden med forhøjet blodtryk og blodpropper i hjernen og hjertet til følge. ”Det er højst alarmerende tal. Vi danskere spiser lige nu i snit 10 gram salt om dagen, især gemt i ting som brød, konserveret pålæg og ost. Men vi burde højst indtage omkring halvdelen – fem-seks gram dagligt”, siger Hans Ibsen, førende dansk blodtryksekspert, professor og overlæge, hjerteafdelingen på Holbæk Sygehus.

I 2013 var forhøjet blodtryk temaet for Verdens Sundhedsdag – på en dyster baggrund. Forhøjet blodtryk er verdens største dræber. Mere end ni millioner dør årligt af blodpropper fremkaldt af forhøjet blodtryk.

1,2 mio. danskere har forhøjet blodtryk, og det er en hovedårsag til de fleste hjerte-/kardødsfald. ”Det store problem i den sammenhæng er, at et sted mellem 300.000 og 400.000 danskere har forhøjet blodtryk helt uden at vide det. De har ingen symptomer, og derfor taler vi med rette om ‘den tavse dræber”, siger professor Hans Ibsen, der råder til at få målt trykket med et-to års mellemrum – mindst.

Læs også
Salt – hvor meget må jeg spise?
Mindre salt giver bedre vejrtrækning
Maldon – verdens fineste gastronomiske salt
Frugt og grønt er godt for blodtrykket
Sådan opstår en blodprop
Faste sænker risikoen for blodpropper
Svært at undgå svinerester i maden
Vores sundhedsvaner ændrer sig med alderen