Sund kost og livsstil Vegetar-Info

Kulhydrater giver bedre humør

Færre kulhydrater er måske godt for vægten, men til gengæld dårligt for humøret. Takket være signalstoffet serotonin er kulhydrat med til at holde humøret højt. Det er tyske forskere ved Max Planck Instituttet for Psykiatri i München, der har fundet denne legale undskyldning til at stikke hånden dybt i kagedåsen.

Forskerne satte 18 unge kvinder, som gerne ville ned i vægt, på to forskellige diæter i løbet af seks uger. Den ene kur indeholdt meget protein, men næsten ingen kulhydrater. Det gjorde den anden derimod.

Det viste sig, at kvinder, der fik den proteinrige diæt, fik de største psykiske problemer. De kvinder, der fik vegetarmad, havde det bedst. Vegetarmad indeholder netop meget kulhydrat.

Det dårlige humør måtte skyldes, at hjernen ikke fik nok af et bestemt stof, konkluderede forskerne. Blodprøver viste, at det var mangel på signalstoffet serotonin.

Serotonin er opbygget af aminosyren tryptofan, som stammer fra proteiner. Det virker derfor paradoksalt, at indholdet er lavt, når maden er proteinrig. Forklaringen er, at tryptofan ikke klarer sig godt i kapløbet med andre aminosyrer om at nå frem til hjernen.

Gennem udsondring af insulin holder kulhydrat de andre aminosyrer stangen og hjælper tryptofan med at komme frem.

Læs også
Spis dig glad!
Serotonin er vigtigt for vores moralske dømmekraft
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Kulhydrater – sådan påvirker de dit blodsukker
Hvis du SKAL overspise, så vælg kulhydrater frem for fedt…
Grøn te giver godt humør
Dopamin og serotonin
Kirstine Nolfi: Erfaringer fra min praksis