Vegetar-Info

Vegetarisk kost + lidt kød = længere levetid

Vegetarer har muligvis en betydeligt lavere risiko for at dø tidligt end personer, som spiser meget kød, viser en undersøgelse fra German Cancer Research Centre (DFKZ).

Undersøgelsen gik ud på at vurdere, hvilken virkning vegetarisk kost og tilhørende livsstil har på risikoen for tidlig død. I alt ca. 1900 personer blev inddelt i tre grupper:

  • Vegetarisk kost + lidt kød = længere levetidVeganere (som hverken spiser kød eller andre animalske produkter såsom æg og mælkeprodukter)
  • vegetarer (som spiser æg og mælkeprodukter, men ikke fisk og kød)
  • moderate vegetarer (som af og til spiser kød og fisk).

I sammenligning med befolkningen generelt viste undersøgelsen en betydelig stigning i den forventede levealder hos forsøgspersonerne. For hver 100 dødsfald i befolkningen generelt var der kun 59 dødsfald blandt undersøgelsespersonerne. Forskellen var mest udtalt blandt mandlige vegetarer med kun 52 dødsfald.

Skal jeg helt undgå kød?

Men alt tyder på, at det ikke er det sundeste helt at undgå at spise kød. En sammenligning af de tre forsøgspersongrupper tyder på, at de personer, der af og til spiser kød, har endnu lavere risiko for at dø tidligt end de to andre grupper. For hver 100 dødsfald blandt veganere var der 66 blandt vegetarerne og 60 blandt de lejlighedsvise kødspisere.

Ud over kosten undersøgte forskerne andre livsstilsfaktorer som fx rygning og fysisk aktivitet. Som forventet kunne de påvise, at gennemsnitsrisikoen for tidlig død blev øget med 70 % blandt rygerne. Risikoen blev reduceret med en tredjedel blandt dem med et højt eller moderat niveau af fysisk aktivitet i forhold til personer med en stillesiddende livsstil. Undersøgelsesresultaterne tyder på, at selvom en smule kød kan have en forlængende virkning på ens levetid, så er det en velafbalanceret livsstil – både hvad angår kost og aktivitet – som giver et langt liv.

Læs også
Vegetarer lever længere
Gravide vegetarer lever sundere
Vegetarer har sjældnere forhøjet blodtryk
Vegetarisk kost kan mindske iltningsbelastningen og kolesterolspejlet
Gærflager øger sundheden
Det skal du vide om PQQ
DASH-kost reducerer risikoen for hjerteproblemer og hjerneblødning
Frådseri med god samvittighed
Skulle jeg overveje at droppe kødet?
Tip fra en 115-årig…
Animalsk fedt øger kræftrisikoen