Sund kost og livsstil Vegetar-Info

Gør noget godt for dit helbred – gør hørfrø til en del af din kost

Forskningsresultater viser, at 5 % hørfrø i din daglige kost har en gavnlig indvirkning på helbredet.

Er en kost med 5 % hørfrø sikker at indtage? 

Indtil nu har forskerne ikke fundet frem til nogen form for skadelig virkning blandt raske, frivillige forsøgsdeltagere, som har spist en eller to muffins indeholdende 25-50 g hørfrø (ca. 3-5 spsk. hele eller 4-7 spsk. knust) pr. dag i en måned. Det svarer til ca. 90-180 kalorier eller ca. 5 % af en gen­nemsnitlig voksens daglige kalorieindtag. Men disse muffins kan have en temmelig ubehagelig gummiagtig smag. Så måske er det en bedre ide at integrere små mængder hørfrø i en lang række forskellige fødevarer og spise det i mindre mængder og “skjult” i løbet af dagen. Hørfrø opsuger masser af vand, så drik me­get væske, når du spiser fødevarer med hørfrø i.

Men det skal bemærkes, at virkningen af fytoøstrogener på graviditet og amning ikke er fuldt belyst gennem videnskabelige forsøg, så hvis du ammer, er gravid eller prøver på at blive det, så tal med din læge eller anden behandler, inden du begynder at spise disse mængder af hørfrø på regelmæssig basis.

Knuste hørfrø - til din daglige kostHele eller knuste?

Hele hørfrø fås i de fleste helsekostforretninger. Lad være med at købe knuste hørfrø, for så snart frøene knuses, begynder den meget umættede olie i dem at ilte, og den bliver hurtigt dårlig – i løbet af nogle få dage, hvis det er varmt i vejret. Opbevar frøene i køleskabet og i en lufttæt beholder for at være på den sikre side. Det er let og hurtigt at knuse den mængde hørfrø, du har brug for, i en elektrisk kaffekværn. Hvis du bruger samme kværn til hørfrø og kaffe, så knus en spiseskefuld ris imellem hver brug for at undgå, at de to ting kommer til at smage af hinanden.

Knuste hørfrø har en stærkere duft end hele hørfrø. Prøv knuste frø i mørke fuldkorns­brød, boghvedepandekager og muffins med frugtsmag. Men i stedet for at tilsætte knuste frø kan du prøve at udskifte en portion mel med samme mængde hørfrø. Start med at erstatte ¼ kop mel med knuste hørfrø, og tilsæt en ekstra spsk væske, hvis dejen bliver for tyk.

Et par tips til brugen af hørfrø

Hele hørfrø, som har en mild, jordagtig nøddesmag, har fortjent en plads sammen med de øvrige ba­sisvarer i dit køkken, så du let kan drysse dem over morgenmaden, røre dem i havregrøden, tilsætte dem til muffindej, ælte dem ind i brøddej eller putte dem i suppen. Du kan også anvende hørfrøene som en er­statning for kød, junk food eller fedtholdige smøreprodukter og olier.

  • Jævn dine saucer ved at tilsætte 1-2 spsk. hele hørfrø pr. kop væske 5-10 minutter før servering. Prøv den laveste mængde først, og tilsæt mere næste gang, hvis du synes om virkningen.
  • Giv en nøddesmag og -konsistens til brød, bagels, kiks osv. ved at tilsætte 2 spsk. hele frø pr. kop mel, og drys flere frø på brødet, inden du bager det.
  • Tilsæt op til ¼ kop hele hørfrø pr. kop havre eller mel som et tilskud til havregrød eller pande­kager.
  • Tilsæt 1-3 spsk. pr. kop til morgenmadsprodukter.
  • De fleste opskrifter på brød og muffins vil have godt af 1/3 kop hørfrø for hver kop mel.

Hele hørfrø - til din daglige kost

Varmen fremskynder iltningen af hørfrøolie, så bag aldrig brød med hørfrø ved højere varme end 175oC. Hørfrøolie iltes meget hurtigt, så opbevar altid hørfrøolie på køl. Brug den som smørprodukt i stedet for ‘rigtigt’ smør og til salatdressinger – og brug den på stegte grøn­sager på samme måde som sesamolie.

Læs også
Hørfrø mod kræft, kolesterol og overgangsalder
Hørfrøolie i kosten er sundt
Forbrugererfaring: Rask med A. O. Hansens 103
Hampefrø: En kilde til næringsstoffer
Hørfrøbrød med bananer og dadler