Sund kost og livsstil

Cellulitis: Sådan slipper du af med appelsinhuden!

Solen får dem frem – disse små, blævrende deller på mange kvinders overlår. Og de bliver sværere og sværere at overse, jo ældre man bliver. Hver 3. kvinde har tendens til at få disse små og store udposninger på låret, som ofte overhovedet ikke ligner huden på resten af kroppen. Man kan sagtens være høj og slank, samtidig med, at der på det øverste af benene sidder der noget, der ligner “ridebukser” – overdimensionerede lår, der irriterer, gør én usikker og forpester selv den dejligste ferie.

Hvis du gør noget, før appelsinhuden overhovedet opstår, kan du med stort held gøre noget ved dette udbredte kvindeproblem.

Også skønhedsproblemer kan man blive syg af

Er cellulitis så en sygdom eller et skønhedsproblem? Et overflødigt spørgsmål, for har man appelsinhud, føler man sig ikke godt tilpas. Og dét bør tages alvorligt af lægerne, som ofte smiler ad det, de opfatter som et kvindeproblem. Men også problemer med udseendet kan man blive syg af, så der må tages fat om ondets rod.

Eftersom der stort set ikke findes nogen mænd med cellulitis – uanset hvor runde de så end er – må lidelsen nødvendigvis være kønsbestemt. Kvinders bindevæv er struktureret anderledes end mænds, fordi huden ved graviditet skal kunne udvide sig uden at revne eller gøre ondt. Lår, mave og bagdel skal specielt kunne udvides, fordi barnet kræver plads. Efter lægernes mening handler det derfor om en ganske naturlig forandring af kvindens hud.

Når der dannes kæmpeceller i vævet

Bindevævet i kvinders underhudsfedtvæv løber næsten parallelt og sidder ikke helt så fast som hos mænd. Strukturen i mandens fedtvæv består af “dobbelte buer”, der støtter hinanden og dermed besværliggør en formering. Hvis en mand bliver tykkere, hvælver overhuden udad og danner en fast, glat overflade. I kvindens hud, som har en svagere struktur, dannes der ved fedtaflejringer mange små udposninger og fordybninger. De små fedtdele mellem huden og underhuden fordeler sig ikke regelmæssigt, men danner små knuder og klumper, som man kan mærke med fingeren.

Desuden fremmer det kvindelige kønshormon østrogen lagringen af vand i vævet, hvilket yderligere løsner bindevævet. Over tid giver det efter for trykket fra fedt- og vævsvæskepolstringen, og derved bliver de frygtede fedtklumper mere synlige. Vævets struktur har forandret sig. Der har dannet sig store celler: Op til 1,5 cm lange og 0,5 cm brede. Den normale cellestørrelse er på 1,5 mm.

Det, der kan ses under huden, er mere end blot fedt. Det er en gele-agtig substans, som består store, faste “poser”, der ligger lige under huden og indeholder fedt, vand og affaldsstoffer. Dette fejlplacerede fedt virker som vandopsugende svampe, som fylder disse bølgeformede, slappe overflade.

Mange frygter, at de har cellulitis, mange har en spæd ansats til problemet, og nogle gør sig helt unødvendige bekymringer. Man kan bedst finde ud af, om man har cellulitis eller ej, ved med begge hænder at trykke det ramte hudområde sammen. Ydersiden af låret er et godt sted at prøve. Bliver huden rynket, ser ud som en appelsinskræl og er trykfølsom, har man cellulitis. I et fremskredent stadie kan man se deller og fortykkelser med det blotte øje. Ved svær cellulitis er huden rynket og slap. Bindevævsfibrene er næsten helt ødelagt.

Cellulitis kan ofte helbredes

Der er tre forskellige grader af cellulitis, så man har en mulighed for selv at bedømme omfanget.

  • Let cellulitis (kan fastslås med tryk-testen) kan med nogen viljestyrke helbredes.
  • Middelsvær cellulitis (ses på lårene – frem for alt når man ligger) kan man under alle omstændigheder behandle effektivt og ofte helbrede.
  • Svær cellulitis (som patienten ofte har lidt under i årevis) kan man behandle, men ikke helbrede.

Det er meget uretfærdigt, men kvinder med meget kvindelige former skal passe mest på og er mest udsatte. De har et særligt højt hormonspejl og derfor ofte også et meget svagt bindevæv. Muskuløse, atletiske kvinder behøver ikke bekymre sig så meget – dyrker de sport regelmæssigt og i det hele taget bevæger sig meget, behøver denne type kvinder ikke at bekymre sig om cellulitis.

Der er mange muligheder for at forebygge

Hos mange kvinder begynder cellulitis allerede i puberteten og bliver værre år for år, hvis man ikke gør noget. Så kig grundigt på din krop i spejlet, test dig selv, og gør noget allerede i morgen!

At forebygge er bedre og lettere end at helbrede. Og mod den hæslige appelsinhud er der faktisk en hel del, du kan gøre. Din hud vil takke dig, og du vil kunne se en forskel – om ikke andet, så når du sammenligner lår med dine veninder, som “ligger på den lade side”.

  • Hold dig slank, for dér, hvor der er muskler, kan der ikke dannes fedtceller.
  • Bevæg dig. Hvis du sidder eller står hele dagen, skal du ubetinget lave et eller andet om morgenen eller om aftenen.
  • Massér hver dag dine lår, hofter og balder med en børste.
  • Tag daglige varme og kolde bade. Det stimulerer huden og holder den elastisk.
  • Massér to gange pr. uge huden med en speciel slaggefjerner-creme.
  • Massér hele kroppen dagligt og specielt de angrebne steder med en massagecreme.
  • Sørg for regelmæssig og frem for alt grundig fjernelse af slagger i kroppen.

Men det er ikke nok at angribe problemet udefra. Alt det, du gør, belaster hele dig og ikke kun hudområderne med cellulitis. Frem for alt skal du stabilisere og opstramme og fremme gennemblødningen af huden og det underliggende væv, fjerne eventuelle ophobninger i lymfebanen og nedbryde det oplagrede, overflødige fedt.

Hjælp gennem massage, sport og gymnastik

Der findes ikke noget vidundermiddel. Hverken creme, piller eller massageapparater kan gøre det alene. Her er de vigtigste forholdsregler: Kombinér regelmæssig selvmassage med fysiurgisk massage hos en uddannet massør. Massage, uanset om den foretages med hænderne, en halvblød børste eller en hamphandske, forbedrer gennemblødningen og letter udrensningen af ophobet lymfevæske.

Udsult din cellulitis

Kvinder, der regelmæssigt dyrker intensiv sport, får sjældent cellulitis. Hver cellulite-blære sidder nemlig over muskelvæv, og træner man væv, fjerner man ganske enkelt blærens næringsgrundlag. Desuden er veltrænet muskulatur ganske enkelt bedre gennemblødt, og slagger fra stofskiftet sætter sig overhovedet ikke fast. Gør gymnastik mindst 20 minutter om dagen, og dyrk en eller anden form for udholdenhedstræning i mindst 15 minutter dagligt – løb, cykling eller svømning.

Cellulitis hænger ganske vist ikke nødvendigvis sammen med overvægt, men er man for tyk, har man større risiko for at ophobe fedt på de udsatte steder. En velafbalanceret kost letter stofskiftet, for stofskifteforstyrrelser fører til indlagring af fedtmolekyler og øget binding af vand. Undgå cellulitis-fremmende kulhydrater (hvidt og lyst brød, samt slik og sukker ) – og naturligvis alle fedtstoffer.

Læs også
Kisel – en kort introduktion
Kisel modvirker cellulitis, løst bindevæv og bløde negle
Hvad kan Lemongræs kapsler gøre for dig?
Pollen: Ren energi fra bierne
Massage til lindring og velvære
Masker og cremer til ansigt og krop