Sund kost og livsstil

Rødt kød kan øge kvinders risiko for dårligt hjerte

Kvinder, der spiser en del rødt kød, har måske en øget risiko for at udvikle hjertesygdom, siger forskere ved Harvard. Men hvis man i stedet spiser fisk, fjerkræ, fedtfattige mælkeprodukter og nødder, kan man reducere risikoen betydeligt.

“Dette forsøg er et af mange, der viser, at der er en sammenhæng mellem indtagelse af rødt kød, forarbejdet kød og fedtholdige mælkeprodukter og hjertesygdom”, siger Samantha Heller, ernæringsekspert og træningsfysiolog. Det burde sige sig selv, at indtaget af kød og mælkeprodukter skal reduceres. “Men der er mange, der synes, det er stort set umuligt at opgive eller begrænse brugen af smør, kød, skinke og ost”, siger hun. “Amerikanere går også meget op i, om de får protein nok, men ifølge U.S. Centers for Disease Control and Prevention får de fleste amerikanere masser af – og i mange tilfælde for mange – proteiner i deres kost”.

Hvis man bare betragter det som at erstatte én fødevare med en anden, kan det være lidt lettere at foretage et sundt valg, tilføjer hun. “Så i stedet for en sandwich med skinke og ost til frokost kunne man vælge én med kalkun og tomat. Indfør en kødløs dag og spis fuldkornspasta med grønsagssauce. Prøv at lave en vegetarisk ret engang imellem – og brug løs af grønsager og bønner. Grønsagsburgere kan også sagtens grilles. Spis fedtfattig ost og æblebåde i stedet for kiks”, foreslår hun.

Til forsøget indsamlede teamet under ledelse af dr. Adam M. Bernstein fra Department of Nutrition ved Harvard School of Public Health i Boston data fra 84.136 kvinder i alderen 30-55 år, som deltog i det såkaldte Nurses’ Health Study over 26 år (1980-2006). I denne periode indtraf 2.210 ikke-dødelige hjerteanfald og 952 dødsfald som følge af hjertesygdom.

Forskerne fandt frem til, at de kvinder, der spiste mest rødt kød, havde den højeste risiko for hjertesygdom, mens fjerkræ, fisk og nødder gav en lavere risiko. Tallene viser, at sammenlignet med én daglig portion kød havde kvinderne

  • 30 % lavere risiko, hvis de spiste en portion nødder om dagen
  • 24 % lavere risiko, hvis de spiste en portion fisk om dagen
  • 19 % lavere risiko, hvis de spiste en portion fjerkræ om dagen
  • 13 % lavere risiko, hvis de spiste en portion fedtfattige mælkeprodukter om dagen.

“Kroppen har ikke et fysisk behov for hotdogs, burgere, kødpålæg og røde bøffer”, siger Bernstein. “Og selvom dette forsøg kun omfattede kvinder, tyder vores generelle viden om risikofaktorer for hjertesygdom på, at resultaterne også gælder mænd”.

Dr. Gregg C. Fonarow, professor i kardiologi ved University of California, Los Angeles, siger, at “en række tidligere observationsforsøg har undersøgt den komplekse sammenhæng mellem forskellige typer af fødevarer i kosten og den langsigtede risiko for sygdomme i hjertets kranspulsårer”.

De fleste forsøg viser, at fisk giver en nedsat risiko for hjertesygdom, mens resultaterne for indtagelse af rødt kød har været blandede. Nogle forsøg viser, at risikoen ikke øges, mens andre viser, at der kun er en sammenhæng med forarbejdet kød – og igen andre viser kun en sammenhæng mellem risiko og samlet indtagelse af rødt kød, forklarer han.

Dette nye observationsforsøg viser, at højere indtagelse af rødt kød har en sammenhæng med en højere risiko for hjertesygdom. “Men det er vigtigt at understrege, at det er et observationsforsøg og ikke et prospektivt, randomiseret klinisk forsøg. Vi mangler stadig at fastslå, om en ændring i kostens proteinkilde rent faktisk kan reducere antallet af tilfælde af hjertesygdom”, siger Fonarow.

Læs også
Advarsel mod rødt kød
Kvinder glemmer at tænke på hjertet
Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt
Rødt kød og diabetes – er der en sammenhæng?
Rødt kød kan øge diabetikeres risiko for hjertesygdom
Rødt kød øger risikoen for leddegigt
Urtefrikadeller
Sojaform-postej

Kilder
Fonarow GC, M.D., professor i kardiologi, University of California, Los Angeles
Samantha Heller, M.S., R.D., diætist, ernæringsekspert, træningsfysiolog, Fairfield, Connecticut,
Circulation, 16. august 2010