Sund kost og livsstil

Tedrikkende hjertepatienter lever længst

En amerikansk undersøgelse viser, at mennesker, der har haft blodprop i hjertet, lever længere, hvis de drikker mere end 14 kopper te om ugen.

I undersøgelsen indgik 1.900 patienter, som havde haft en blodprop i hjertet. De var for det meste i 60’erne og blev interviewet om deres forbrug af te gennemsnitligt fire dage efter blodproppen. I løbet af fire år efter blodproppen døde 313 af hjertesygdomme. Det viste sig, at jo mindre te, patienterne drak, jo større var risikoen for, at de ville dø i løbet af denne periode. De, som drak mere end 14 kopper te om ugen, havde en 44 % lavere risiko for at dø. Der var kun en lille forskel mellem deltagerne i undersøgelsen, når det gjaldt andre faktorer, der kunne have betydning for dødsrisikoen, fx uddannelse, indtægt, rygevaner, drikkevaner og kropslig aktivitet.

Forskerne mener, at det er det store indhold af antioxidanter, fx flavonoider, i grøn og sort te, der kan være årsagen til teens beskyttende virkning. Flavonoider forebygger øgning af det dårlige LDL-kolesterol i blodet og modvirker den forharskning af LDL-kolesterol, som er forløberen for åreforkalkning.

Læs også
Kostændring som behandling efter blodprop i hjertet
Blodpropper kan opløses af frugt og sojabønner
Faste sænker risikoen for blodpropper
Sådan opstår en blodprop
Hjertets vej til infarkt
Lev længe – drik grøn te
Kaffedrikning og hjertesygdomme

Kilde
Circulation 22-5-2002.