Sund kost og livsstil Urter og krydderier

Middelhavskrydderier – dufter og smager og booster dit helbred!

Hvem kender ikke til den lidt indelukkede duft af tørrede krydderier – du ved, de bøtter og glas, der er bænkevarmere på krydderihylderne?

Det er ikke noget for ægte krydderifans! Friskplukkede og direkte i gryden giver middelhavs­krydderierne en intensiv duft, der udløses fra de æteriske olier, de indeholder. Og som lægeplanter har de en positiv indvirkning på vores stofskifte.

Krydderi Duft Passer til Det sunde plus
Basilikum Peberagtig, let sødlig smag Friske tomater og mozza­rella, hvidt kød og grøn­sagssupper. Stimulerer appetit og fordøjelse. Hjælper mod nervøsitet, søvnløs­hed og migræne.
Estragon Skarp, minder om anis Fisk, fjerkræ og salater. Giver en fin smag til eddi­ke, sennep og marinader. Stimulerer appetit og fordøjelse. Beroliger det vegetative nervesys­tem.
Merian Let peberagtig, krydret bitter Kraftige supper, sammen­kogte retter, brasede kar­tofler, svinekød og fjerkræ. Virker beroligende ved mavepro­blemer. Fremmer fordøjelsen af fede spiser. Tygning af merianfrø giver frisk ånde.
Oregano Krydret, let peberagtig Pizza, pasta og mine­strone (italiensk urte­suppe). Også til fisk og kød. Lindrer problemer i mave og tarm. Virker krampe- og slim­løsnende samt betændelseshæmmende.
Pebermynte Æterisk kølende, skarp og meget frisk Lammekød, fjerkræ, grøn­sager. Kan desuden anven­des som te. Beroliger maven og tarmen. Hjæl­per ved kvalme og oppustethed. Plejer mund og hals.
Rosmarin Delikat krydret, kamferagtig og let bitter Brasede kartofler, kraftige grønsagsretter, lam og fjer­kræ. Giver duft til grillma­rinade og kryddereddike. Hjælper ved for lavt blodtryk, ud­mattelse og nervøsitet.
Salvie Temmelig stærk, kraftigt krydret, let bitter Fisk, suppe, grønsager og Saltimbocca alla romana (italiensk ret med helt tynde skiver af kalvekød) Virker beroligende, betændel­ses­hæmmende og krampeløsnende. Regulerer stofskifte og fordøjelse. Regulerer stærk svedproduktion.
Timian Balsamisk bitter, krydret Stegt kød, pasta, saucer, sammenkogte og tunge retter Virker desinficerende og slimløs­nende. Fremmer fedtfordøjelsen. Styrker nervesystemet.

Middelhavstipsene

Brug tid på at spise

Hold hverdagens stress og jag væk fra måltiderne. Undgå fastfood-restauranter, hvor du skal stå op og spise, lad være med at sluge maden ved skrivebordet, mens du arbejder videre, og drop vanen med pizza foran fjernsynet. Tag dig tid til at spise, nyd måltidet og sørg for indimellem at fejre livet med et middelhavsfestmåltid.

Hold middagspause

Når solen står på sit højeste, ligger livet stille for mange mennesker i middelhavsområdet – og med god grund. For hvis man tager en halv time på øjet, vågner man ikke blot frisk og udhvilet; man er også mere effektiv og kreativ end de kolleger, som bekæmper eftermiddagstrætheden med koffein. En NASA-undersøgelse viser, at piloters reaktionsevne stiger med 16 % og opmærksomheden med 34 % efter blot en halv times middagssøvn.

Så tag en lur, når du kan! Lad være med at bruge kaffe og cigaretter til at hive dig op, når du mærker de første tegn på træthed.

Drik rødvin regelmæssigt

En række forsøg viser, at rødvin har beskyttende virkning på hjerte-/karsygdomme. Denne virkning kan tilskrives både alkoholen og de sekundære plantestoffer (polyfenoler), der findes i druerne. Men man skal holde måde, hvis man vil opnå de sundhedsmæssige fordele: Man kan roligt drikke lidt rødvin regelmæssigt til maden, men ikke mere end 1-2 glas pr. dag. Og det dur ikke at afholde sig fra at drikke noget i løbet af ugen for så at slå sig løs i weekenden.

Læs også
Krydderier får ikke bare maden til at smage bedre…
Maven tåler stærke krydderier
Spis sundt – spis Middelhavskost
Krydderier, der styrker dit helbred
Få et forrygende sexliv ved hjælp af krydderier og buske!
Derfor har vi brug for en middagslur
Tomatsuppe med frisk estragon