Kosttilskud Urter og krydderier

Tomentosa – en fantastisk plante fra den peruvianske regnskov

Tomentosa (Uncaria tomentosa) er en plante, der vokser i højlandet i Peru. Den har været brugt i hundreder, måske tusinde af år, af de indfødte Ashanica-indianere. De anvendte den som afkog til at modgå onde ånder og sygdomme relateret til bl.a. immunforsvaret og fordøjelsessystemet. Det er takket være dens helende egenskaber og styrkende virkning på immunsystemet, at tomentosa synes at have terapeutiske anvendelsesmuligheder, der overstiger fx echinacea, astragalus og sibirisk ginseng.

I Peru og andre spansktalende lande er dens almindelige navn Una de Gato, på engelsk Cat’s Claw (katteklo).

Tomentosa - en fantastisk plante fra den peruvianske regnskov

Indholdsstofferne i tomentosa

Forskerne har i de senere år interesseret sig for, hvilke stoffer i tomentosa der kan tænkes at forklare dens terapeutiske egenskaber. I 1989 isolerede den østrigske forsker Klaus Keplinger 6 oxindole alkaloider fra tomentosa. I det 10 sider lange patentdokument (US. Patent #4,844,901) siges det, at 4 af de 6 alkaloider er egnede til generel styrkelse af immunsystemet. Det mest aktive alkaloid er ifølge patentet isopteropodin. Isopteropodin (isomer A) og i en mindre grad 3 af de andre alkaloider har i laboratorieforsøg vist sig at have en udtalt styrkende virkning på fagocytosen. Fagocytose er de hvide blodlegemers og makrofagers evne til at angribe, indkredse og fortære skadelige mikroorganismer, fremmedlegemer og affaldsstoffer.

Ifølge en undersøgelse på Shanghai College of Traditional Medicine viste en af de alkaloider, der ikke havde immunstyrkende egenskaber, sig i laboratorietests at være i stand til at modvirke blodpladesamling og dannelse af blodpropper. Det viser, at dette alkaloid kan være nyttigt i forebyggelsen af slagtilfælde ved at sænke blodtrykket, stimulere kredsløbet og forhindre både dannelsen af blodpladeansamling på arterievæggene og af blodpropper i hjerne, hjerte og arterier.

Nye aktive substanser

Foruden isopteropodin og andre oxindole alkaloider har forskere fra Italien og Peru isoleret andre gavnlige substanser, herunder adskillige polyfenoler og triterpiner og plantesteroiderne stigmasterol og campesterol. Tilstedeværelsen af disse komponenter kan eventuelt forklare plantens antioxidante egenskaber, dens evne til at beskytte cellerne mod de frie radikaler og de antivirale, antiinflammatoriske og antitumorale egenskaber, der også tillægges den.

Ingen risiko for bivirkninger

I sin meget anerkendte bestseller Vibrational Healing skriver dr. Richard Gerber, M.D., at tomentosa er en unik lægeplante, der har været brugt i mange år af de indfødte i Peru. Han nævner videre, at planten virker meget lovende imod leddegigt, når den bruges indvortes, enten som te eller kapsler. Undersøgelser har ifølge Dr. Gerber vist, at planten også har en meget lav toksicitet. Den kan endog tages i store doser, fx af mennesker, der lider af smertefulde led og ikke kan tage konventionel medicin på grund af uønskede bivirkninger. Han fremhæver, at tomentosa kan være en hjælp til at reducere bivirkningerne af stråling og kemoterapi i forbindelse med cancer.

Læs også
Tomentosa – det 21. århundredes vidunderplante
Tomentosa styrker immunforsvaret og stofskiftet
Hvor stærkt er dit immunforsvar?
Immunforsvarets forbindelse til tarmsystemet
Astragalus – en adaptogen urt med mange anvendelsesmuligheder
Phyto-serien – den nemme vej til urternes helbredende kraft