Kosttilskud

Vindruekerneekstrakt og pycnogenoler

Vindruekerneekstrakt indeholder store mængder plantekemikalier (stoffer, der produceres af planterne), bl.a. en række bioflavonoider som proanthocyaniner og anthocyaniner. Anthocyaniner og andre flavonoider, der udvindes af vindruekerner, er meget effektive til at “jage” de skadelige frie radikaler. De antioxiderende komponenter i vindruekerneekstrakt synes at være særligt nødvendige for at bremse de frie radikalskader (fra iltning), som kan ændre blodstrømmens og cellemembranernes fedtstoffer og lipider (LDL).

Pycnogenoler har vist sig at være op til 50 gange så effektive som E-vitamin og 20 gange stærkere end C-vitamin til at neutralisere frie radikaler. Derfor hævder mange forskere, at pycnogenoler er de stærkeste antioxidanter, man endnu har opdaget. Europæiske forskere kalder det “ungdommens næringsstof”, fordi det medvirker til at bremse cellemutation og holde kollagenet (den fibrøse del af bindevævet) sundt og fleksibelt. En britisk forsker kalder pycnogenoler “antistof mod åreforkalkning”, fordi det medvirker til at vedligeholde arteriernes integritet og fremme cirkulationen.

I 1986 påviste dr. Masquelier, at vindruekerner producerer en endnu bedre pycnogenol-antioxidant end fyrrebark. Blandt de sundhedsfremmende egenskaber ved vindruekerneekstrakt fremhæves dets evne til at:

  • forbedre blod- og lymfecirkulationen
  • reducere fortykkelse af arterierne
  • forbedre synet
  • forbedre hudens beskaffenhed
  • forbedre det perifere blodomløb drastisk
  • beskytte centralnervesystemets væv
  • blokere frigivelsen af enzymer, der producerer histaminer (“skurken” i allergiske angreb)
  • medvirke til at genoprette elasticitet, fleksibilitet og styrke kroppens bindevæv
  • medvirke til at give huden glød og gøre led, arterier, kapillærer og andre kropsvæv fleksible.

Vindruekerneekstrakt bruges nu i vid udstrækning i Frankrig og Italien, hvor der er masser af vindruer. Her anbefaler lægerne vindruekerner til at forbedre blodomløbet til hjernen og hjertet og behandle åreknuder, pigmenteringsfejl, en stikkende fornemmelse i yderekstremiteterne, blødende tandkød, grøn stær, hæmorider, stærk menstruation og fortykkelse af arterierne. Forskerne anbefaler, at man mætter kropsvævene med en dosis på 200-300 mg pr. dag i 5-10 dage, fulgt af en daglig vedligeholdelsesdosis på 60-150 mg. Stoffet absorberes næsten med det samme i kroppen (i løbet af ca. 20 minutter) og har ingen bivirkninger.

Læs også
Activin vindruekerneekstrakt – en hjælp, hvis du vil tabe dig
Beskyt prostata med vindruekerneekstrakt
Vindruer er gode for kredsløbet
Activin vindruekerneekstrakt fremmer sårhelingen
Activin medvirker til at forebygge sygdom
Vindruekerneekstrakt hjælper diabetikere

Kilder
Morazzoni P, Malandrino S. Anthocyanins and their Aglycons as Scavengers of Free Radicals and Anti-lipoperoxidant Agents. Pharmacology Res Commission 20:2, tillæg (1988, 254).
Meunier MT et al. Free Radical Scavenger Activity of Procyanidolic Oligomers and Anthocyanocides with Respect to
Superoxide Anion and Lipid Peroxidation. Plantes Medicinales et Phytetherapies XXIII (1989), 267.