A-vitamin Kosttilskud

Nethindesygdomme og kosttilskud

Et nyligt offentliggjort forsøg i Archives of Ophthalmology tyder på, at kosttilskud i form af A-vitamin og lutein kan bremse udviklingen af de nethindesygdomme, der går under fællesbetegnelsen retinitis pigmentosa (RP). Foundation Fighting Blindness rapporterer, at over 100.000 amerikanere er ramt af RP. Den ofte nedarvede sygdom fører til tab af nattesyn og perifert syn. Over tid fører også tab af skarpsynet til blindhed hos mange mennesker.

Beskrivelse af forsøget

A-vitamin kan spille en rolle ved nethindesygdommeI det heromtalte forsøg rekrutterede forskerne 225 ikke-rygere med RP i alderen 18-60 år. Alle forsøgsdeltagere fik 15.000 IE A-vitamin om dagen. Halvdelen af deltagerne fik desuden 12 mg tilskud af lutein hver dag, mens den anden halvdel fik placebo i stedet for lutein. Man vurderede deltagernes skarpsyn og nethindestatus ved begyndelsen af forsøget og igen efter fire år med tilskud. Man anvendte Humphrey Field Analyzer (HFA)-programmerne 30-2 og 60-4 til analysen.

Resultaterne

Ifølge resultaterne fandt man ikke signifikante forskelle i nedbrydningen mellem lutein+A-vitamin-gruppen og placebo+A-vitamin-gruppen over de fire år ved HFA 30-2. Men ved HFA 60-4 viste resultaterne efter fire år et fald i det gennemsnitlige tab af følsomhed i nethinden for de deltagere, der fik tilskud af både lutein og A-vitamin.

Det er interessant at bemærke, at de deltagere, der havde den største stigning i tætheden i det makulære pigment, havde den laveste nedgang i kombineret feltsensitivitet for både HFA 30-2 og 60-4. Det gennemsnitlige fald var lavere hos de deltagere, der havde det højeste serumindhold af lutein og hos de deltagere, der havde den højeste stigning i den optiske tæthed i det makulære pigment ved den opfølgende evaluering.

Læs også
6 sundhedsfremmende egenskaber ved A-vitamin
Natteblindhed
Noget om carotenoider
Vitaminer bremser makula-degeneration (AMD)
Øjnene kan være årsag til mange problemer – på måder, man ikke lige forestiller sig…

Kilde
Berson EI, Rosner B, et al. Clinical trial of lutein in patients with retinitis pigmentosa receiving vitamin A. Arch Ophthalmol. April 2010;128(4):403,11.