Folkesundhed Vitaminer & Mineraler

Vitaminer bremser makula-degeneration (AMD)

I mange vestlige lande er den aldersbetingede makula-degeneration blandt personer over 60 år den vigtigste årsag til synshandicaps og blindhed. Men man kan forebygge med vitaminer.

Hvad er AMD?

Makula-degeneration (også kaldet aldersrelateret makula-degeneration eller AMD) er en almindeligt forekommende sygdom i makula (den gule plet) – det lille område på nethinden, som er med til at skabe det skarpe centralsyn, som vi bruger til at “se lige ud” med, fx når vi læser eller kører bil. Dette centralsyn bliver gradvist dårligere hos personer, der lider af AMD. AMD er hovedårsagen til svære synshandicaps og blindhed. Ifølge National Eye Institute (NEI) har ca. 1,7 millioner amerikanere over 65 nedsat syn på grund af AMD. I nogle tilfælde udvikler AMD sig så langsomt, at de fleste ikke opdager nogen ændring i deres synsevne. I andre tilfælde udvikler sygdommen sig så hurtigt, at det fører til omfattende tab af synsevnen på det ene eller begge øjne. Der findes to former for AMD – en “tør” form og en “våd” form.

Tør AMD

Ca. 90 % af AMD-patienterne lider af den tørre form. Her sker der en gradvis nedbrydning af de lysfølsomme celler i makula (retinale pigmentepithelceller – RPE), som nedbryder centralsynet. Årsagen til tør AMD diskuteres stadig, og p.t. findes der ingen medicinsk behandling for lidelsen. Undersøgelser tyder på, at iltningsskader på RPE kan være medvirkende til udvikling af AMD, og man undersøger, om antioxidanter i kosten kan være med til at forebygge lidelsen.

Våd AMD

Efterhånden som den våde form for AMD forværres, dannes der småbitte blodkar under makula. Disse nye blodkar lækker ofte blod og væske, som hurtigt skader makula og fører til tab af centralsynet – den tilstand, som kaldes våd AMD. Selvom kun 10 % af AMD-patienterne lider af denne form, er den våde AMD skyld i 90 % af alle tilfælde af blindhed. Nogle tilfælde af våd AMD kan behandles med kirurgiske indgreb, hvor man med en laser forsegler de nye blodkar og dermed forebygger yderligere synstab. Men kun ca. 15 % af alle tilfælde af våd AMD kan behandles på denne måde, fordi de nye blodkar i de fleste tilfælde er placeret for tæt på det område i makula, hvor de visuelle billeder dannes. Og selv med laserbehandling kan synstabet derfor forværres – og det, der én gang er nedbrudt, kan ikke genopbygges.

Kost og livsstil

Eftersom man formoder, at iltningsskader på makula er med til at fremskynde udviklingen af AMD, har forskningen fokuseret meget på antioxidanternes rolle i forebyggelsen af lidelsen. Høje doser carotenoider, specielt lutein og zeaxanthin, som er de primære carotenoider i makula, ser ud til at nedsætte risikoen for at udvikle AMD. Nogle undersøgelser tyder på, at andre antioxidanter som fx C-vitamin, E-vitamin og zink også kan have en beskyttende virkning.

ARED-undersøgelsen har givet det første videnskabelige belæg for dette. I denne undersøgelse anvendte man høje doser antioxidanter, dvs. 500 mg C-vitamin, 400 I.E. E-vitamin, 15 mg betacaroten og 80 mg zink. Desuden fik patienterne 2 mg kobber til forebyggelse af mangel. Det vigtigste resultat af undersøgelsen var, at blandt forsøgspersonerne faldt den hastighed, hvormed AMD forværres, med 19 %. I de tidlige stadier af AMD kunne man dog ikke påvise nogen forebyggende virkning.

Moderate mængder rødvin synes også at kunne beskytte mod udviklingen af AMD – formentlig på grund af det høje indhold af bioflavonoider i vindruer. Kost med højt kolesterol-indhold er blevet sat i forbindelse med udviklingen af AMD, mens fisk synes at bremse udviklingen. Solbriller og en bredskygget hat kan også være gavnligt, fordi man regner med, at sollyset og dermed de frie radikaler er med til at udvikle AMD. Desuden har undersøgelser vist, at rygere har større risiko for at udvikle AMD, så det er også en god ide at undgå cigaretterne.

Læs også
Makulær degeneration – en forklaring
Øjnene kan være årsag til mange problemer – på måder, man ikke lige forestiller sig…
Synet – og hvordan du passer på det
Zink mod AMD?
Vælg det rigtige multivitamin-/mineralpræparat – Maximum!
B-vitaminer holder hjerne og øjne sunde
Antioxidanter kan reducere risikoen for AMD
E-vitamin kan måske forebygge AMD og blindhed

Kilder
Cai J et al. Oxidative damage and protection of the RPE. Prog Retin Eye; 19 (2): 205-21, 2000.
Pratt S. Dietary prevention of age-related macular degeneration. J Optom Assoc; 70 (1): 39-47, 1999.
Seddon JM et al. Dietary carotenoid, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye Disease Case-Control Study Group. JAMA; 272 (18): 1413-20, 1994.
Hammon BR Jr et al. Dietary modification of human macular pigment density. Invest Opthalmol Vis Sci; 38 (9): 1795-801, 1997.
Delcourt C et al. Age-related macular degeneration and antioxidant status in the POLA study. POLA study group. Arch Opthalmol; 117 (10): 1384-90, 1999.
Mares-Perlman JA et al. Association of zinc and antioxidant nutrients with age-related maculopathy. Arch Opthalmol; 114 (8): 991-7, 1996.
Obisesan TO et al. Moderate wine consumption is associated with decreased odds of developing age-related macular degeneration in NHANES-1. J Am Geriatr Soc; 46 (1): 1-7, 1998.
Smith W et al. Dietary fat and fish intake and age-related maculopathy. Arch Opthalmol; 118 (3): 401-4, 2000.
Seddon JM et al. A prospective study of cigarette smoking and age-related macular degeneration in women. JAMA; 276 (14): 1141-6, 1996.
Christen WG et al. A prospective study of cigarette smoking and age-related macular degeneration in men. JAMA; 276 (14): 1147-51, 1996.
Chan D. Cigarette smoking and age-related macular degeneration. Optom Vis Sci; 75 (7): 476-84, 1998.
Delcourt C et al. Smoking and age-related macular degeneration. The POLA study. Arch Opthalmol; 116 (8): 1031-5, 1998.