B6-vitamin (Pyridoxin)

B6-vitamin har mange sundhedsfordele

Vigtige forskningsresultater viser, at de fleste af os ikke får nok af B6-vitamin, selvom det har masser af sundhedsfordele. Bare en lille smule mere kan gøre en hel masse for at sikre os et godt helbred.

Kan B6-vitaminmangel udløse sygdom?

Selvom visse forskere i årevis har haft en mistanke om, at der opstår en specifik sygdom på grund af mangel på B6-vitamin, så er det først i de senere år, at der er kommet solide, videnskabelige beviser, der kan underbygge denne mistanke. Sådan lyder det fra Karl Folkers, direktør for Institute for Biomedical Research ved University of Texas at Austin, Ph.D. Eftersom han har udført eksperimenterne, bør han vide det.

Karpalt tunnelsyndrom

Ifølge Dr. Folkers er man gennem biokemisk forskning kommet til den konklusion, at mangel på B6-vitamin kan føre til den neurologiske lidelse, der er kendt under navnet karpalt tunnelsyndrom. Carpus er den anatomiske betegnelse for håndleddet. Knoglerne og ligamenterne i håndleddet danner en tunnel, hvorigennem passerer de sener og den nerve, der sætter dig i stand til at bevæge dine fingre, og som kontrollerer din følelse i fingrene.

B6-vitamin har mange sundhedsfordele - bl.a. mod karpalt tunnelsyndrom“Når sygdommen rammer, lægger en ophobning af væske inden i den karpale tunnel pres på nerven”, forklarer dr. Folkers. “Dette fører så til følelsesløshed og sitren i fingerspidserne. Nogle gange beskriver patienterne det i retning af, at deres arme eller hænder ’falder i søvn’ om natten. Det kan selvfølgelig også godt være, at de har sovet på deres arm. Men jeg har en mistanke om, at en mere sandsynlig forklaring er, at de lider af karpalt tunnelsyndrom”.

Alvorligere symptomer støder til

Fordi nerven presses sammen, opstår der flere og mere alvorlige symptomer: Smerter i albuen eller skuldrene og et meget svagt greb, for blot at nævne nogle få. I nogle tilfælde er symptomerne så alvorlige, at patienterne må opgive deres arbejde. I årevis er patienter med denne sygdom blevet rutinemæssigt opereret i håndleddet. Det er en operation, hvor man fjerner de ophobninger, der trykker på nerven. Men det er ikke nogen hemmelighed, at indgrebet i nogle tilfælde kun delvis lykkes. Og en eventuel bedring forsvinder i mange tilfælde igen efter blot nogle få måneder.

Kan problemerne løses med B6?

Men problemerne med karpalt tunnelsyndrom kan måske løses permanent med noget så simpelt som B6-vitamintilskud. Dr. Folkers og hans kollega John Ellis fandt frem til, at patienter med karpalt tunnelsyndrom faktisk havde en alvorlig og hidtil uopdaget mangel på B6-vitamin. B6-tilskud rettede i alle tilfælde op på mangeltilstanden, og tegn og symptomer på lidelsen forsvandt.

“Vi er nået frem til at kunne sætte sygdommen i forbindelse med B6-vitaminmangel og til at vise, at sygdommen – hvis den da ikke har nået atrofi-stadiet (det stadie, hvor musklerne begynder at svinde ind) – reagerer positivt på B6-vitamin,” siger dr. Folkers. “Og jeg synes godt nok næsten ikke, at det er til at tro, men det ser ud til at være rigtigt: Mennesker, som har haft symptomer i årevis – ja, helt op til 10-15 år – kan mærke en helt utrolig forbedring af deres tilstand. Jeg siger ikke, at symptomerne er 100 % forsvundet. Men de er forsvundet i en sådan grad, at det ikke er nødvendigt at operere patienternes håndled.”

B6-vitamin har mange sundhedsfordele - sammen med de øvrige B-vitaminerReferenceindtaget er “alt for lavt”

“Og det er skam ikke kæmpedoser af B6-vitamin, der skal til”, forsikrer dr. Folkers. “Men jeg er nu engang overbevist om, at referenceindtaget på ca. 1,5  mg er alt for lavt. Vores resultater viser, at en meget høj procentdel af befolkningen synes at lide af mangel på B6-vitamin. Jeg mener, at referenceindtaget for at kunne give en virkning burde ligge på omkring 25 mg eller endog helt op til 35 mg pr. dag. Det betyder, at B6-tilskud er nødvendigt for et optimalt helbred. Faktisk er sundhedsrisikoen ved ikke at tage et tilskud af B6-vitamin langt større end risikoen ved at tage det. Desuden er det stort set umuligt at få så store mængder B6-vitamin gennem kosten”. Det gælder også selv om man spiser masser af fødevarer, der indeholder store mængder af næringsstoffet: Bananer, laks, kylling, lever og solsikkefrø.

Også hjælp til dem, der ikke tåler MSG

Men det er skam ikke det eneste interessante, vi kan fortælle om B6-vitamin. Måske har du hørt om det berygtede ’kinesisk restaurant-syndrom? Det indtræffer ca. 20 minutter efter, at man har spist et måltid, der er stærkt krydret med monosodium glutamat (MSG) – også kaldet det tredje krydderi. Hovedpine, feberagtig rødmen og en fornemmelse af at være ’lidt fra den’ rammer de, der ikke tåler krydderiet. Ifølge dr. Folkers er det mennesker, der mangler B6-vitamin, som rammes af kinesisk restaurant-syndromet. Han beviste denne teori ved at påvise, at tilskud af B6-vitamin effektivt kunne forebygge en gentagelse af MSG-reaktionen, hvorimod placebo ikke havde nogen indvirkning.

På baggrund af denne undersøgelse begyndte dr. Folkers at tænke over, om de, der led af karpalt tunnelsyndrom, også var overfølsomme over for MSG, eftersom disse patienter også led af B6-vitaminmangel. Han fik lejlighed til at teste denne formodede sammenhæng på en studerende, som i alvorlig grad led af karpalt tunnelsyndrom og samtidig ved tests viste sig at have en ekstrem mangel på B6-vitamin. Dr. Folkers var bange for, at den studerende ville overreagere på de 8,5 g MSG, som normalt gives i tests af denne art, så han skar dosis ned til 4 gram, selvom denne dosis sjældent gav en reaktion hos andre forsøgsdeltagere. Men efter 20 minutter opstod de forventede tegn på kinesisk restaurant-syndrom. “Karpalt tunnelsyndrom afslører en B6-vitaminmangel hen over måneder og år”, siger dr. Folkers. “Men kinesisk restaurant-syndromet afslører mangeltilstanden hen over en periode på 20-60 minutter. I princippet ser det ud til, at den underliggende årsag til begge syndromer er identisk”.

Hjælp mod andre lidelser

Fordi dannelse af blodpropper og aktivering af blodpladerne synes at være vigtige faktorer i udviklingen af aterosklerose (åreforkalkning), hævder forskerne, at “moderate doser af B6-vitamin (fx 50 mg pr. dag) kan være nok til at ændre denne proces”.

Nyresten

Hvor B6-vitamin muligvis kan være med til at forhindre blodpropper hos udsatte personer, viser en anden forsøgsrapport, at vitaminet også kan hjælpe personer, der lider af tilbagevendende dannelse af nyresten, som fortrinsvis dannes af oxalater. Forsøget er foretaget af læger ved St. Peter’s Hospital and Institute of Urology i London. Her forsøgte man med 200 mg B6-vitamin to gange dagligt til en mand, som havde været plaget af nyresten i årevis. Han tog vitaminet i fem måneder – og han fik ikke nyresten siden.

Den samme succeshistorie fortælles af en anden patient. Hun havde i gennemsnit en sten om måneden, indtil hun begyndte at tage B6-vitamin. Nu har hun været fri for sten i næsten tre år. “Disse to patienter havde ikke tilbagefald – selv ikke efter lang tids forløb”, skriver forskerne. De hævder, at patienternes lidelse “øjensynligt er gået fuldstændigt i remission med pyridoxin”.

Er der en sammenhæng med magnesium?

Men hvordan kan B6-vitamin have en indvirkning på dannelsen af nyresten? Da både magnesium og B6-vitamin påviseligt kan forebygge nyresten hos patienter, der har tendens til at danne dem, mente en gruppe forskere, at B6-vitamin på en eller anden måde måtte efterligne magnesiums virkning. De var ikke sikre på hvordan, men de havde en mistanke om, at B6-vitamin øgede udnyttelsen af magnesium ved at hjælpe med transporten af dette mineral henover cellemembranen.

For at underbygge denne teori gav de ni frivillige forsøgspersoner 100 mg B6-vitamin to gange dagligt i en måned og sammenlignede derefter deres magnesiumindhold i blodet før og efter behandlingen. Resultaterne underbyggede på alle måder deres ideer. Efter indgivelse af B6-vitamin var magnesiumindholdet i blodet betydeligt forøget hos alle forsøgsdeltagerne – med mere end en fordobling efter fire ugers behandling.

Så hvis du vil gøre noget rigtigt godt for dit helbred, så skulle du begynde at interessere dig for B6-vitamin – og sørge for, at du får nok af dette livgivende vitamin!

B6-vitamin har mange sundhedsfordeleLæs også
B6-vitamin og folsyre beskytter mod sygdom i kranspulsårerne
B6-vitamin tager brodden af PMS
Anprisninger: B6-vitamin (pyridoxin)
Alzheimers kan forebygges med store doser B-vitamin
B-vitaminer holder hjerne og øjne sunde
B-vitaminerne har stor betydning for dit helbred
Multivitaminer påvirker dit humør og dit velbefindende
Næringsstofmangel i befolkningen
Hunde har også godt af kosttilskud
Forbrugererfaring: Djævleklorod mod karpaltunnelsyndrom

Kilder
Lancet, 13. juni 1981
British Medical Journal, 27. juni 1981
Annals of Clinical and Laboratory Science, juli-august 1981
European Journal of Cancer, februar 1980