Jern

Jernmangel: Anæmi er kun ét symptom

Når jern har så mange funktioner i menneskekroppen, skulle man mene, at mangel på mineralet ville give sig udslag i andet og mere end blot anæmi. Og ganske rigtigt: Skeformede negle, smerter i tungen, revner og spalter i mundvigene og unormal fordøjelse er eksempler ikke helt ualmindelige symptomer på alvorlig jernmangel. Men årsagen til disse lidelser kan naturligvis også være mangel på andre næringsstoffer. Ét symptom på jernmangel, som man selv kan konstatere, er “rødbedeurin” – dvs. rødfarvet urin, når man spiser rødbeder. Dette kan i sjældne tilfælde være arveligt betinget, men oftest optræder tilstanden hos personer med for lidt jern i blodet, når de har spist ca. 1 dl rødbeder. Tilstanden forsvinder efter en uges tid med jerntilskud.

Jernmangel: Anæmi er kun ét symptomDen mest almindelige adfærdsforstyrrelse ved jernmangel er tvangspræget indtagelse af ting, der ikke er fødevarer, fx isklumper. Spædbørn og lidt større børn, der lider af jernmangel, er ofte alvorlige eller irritable, og deres opmærksomhed kan ofte kun fastholdes i kort tid.

Pas på, at du får den rigtige type af jern!

Man kan skabe en illusion om, at jerntilførslen er i orden ved at inkorporere jern i berigede fødevarer og brød. Men som to forskere bemærker, er fødevareproducenterne desværre mere interesserede i jern, som er kemisk inaktivt, og som derfor ikke har nogen indflydelse på bagningen eller giver en dårlig lugt eller smag ved lang tids opbevaring. Resultatet er, at der er en relativt lille mængde optagelig jern i produkterne.

Moralen giver næsten sig selv: Berigede fødevarer garanterer ikke nødvendigvis, at man får tilstrækkeligt med jern, og mangel på dette mineral kan være skyld i langt flere ting end anæmi.

Læs også
Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!
Jern: Derfor er det så vigtigt
Kvinder har brug for jerntilskud
Gravides jernmangel øger risikoen for skizofreni hos børnene
Godt at vide om mineraler
For lidt B12-vitamin kan give perniciøs anæmi
Jernmangel giver gåsehud

Kilde
Nutr. & the M.D., juni 1982, s. 1, 2, 4.