Jern

Jernmangel hæmmer udvikling af sprog og motorik hos børn

En undersøgelse af førskolebørn fra Zanzibar har vist, at tilskud af jern fremmer udviklingen af sprog og evne til at bevæge sig.

Jernmangel har sammenhæng med dårlige resultater, når der gælder sprog, udvikling og evnen til at bruge kroppen bedst muligt samt intelligens, viden og opmærksomhed hos børn i førskole- og skolealderen. En international forskergruppe har derfor gennemført en undersøgelse af værdien af jerntilskud til og behandling af indvoldsorm hos børn i alderen fra 9-59 måneder.

Undersøgelsens resultater

Undersøgelsen viste, at daglige, lave doser af jern i form af mikstur forbedrer sprogudviklingen hos børn i alderen 1-4 år i Zanzibar. Tilskud af jern forbedrede også den motoriske udvikling – evnen til at bruge kroppen – men kun hos børn, der fra begyndelsen havde blodmangel. Effekten af behandling mod indvoldsorm på udvikling af sprog og motorik var også positiv, men ikke signifikant med den foreliggende størrelse af børnegruppen.

Hvad sker der, når børn lider af jernmangel?

En leder i samme tidsskrift beskæftiger sig med jernmangel og hæmning af børns udvikling. Jernmangel påvirker 20-50 % af verdens befolkning, og i udviklingslande skyldes halvdelen af alle tilfælde af blodmangel jernmangel, selvom adskillige andre ting kan bidrage, fx malaria, hageorm, HIV og mangel på vitaminer som A-vitamin og folsyre. Omvendt er blodmangel kun en af følgerne af jernmangel, og man kan opleve mild til moderat mangel på jern, hvor blodprocenten er normal, men vævsfunktionen kan være hæmmet.

Hos børn udvikler jernmangel sig ofte langsomt og uden ret mange symptomer. Efterhånden bliver børnene dog blege og svage, spiser mindre og bliver hurtigere trætte. Børnene har hyppige infektioner i luftveje og lunger, og de kan udvikle underlige spisevaner – fx blive meget kræsne. Det mest bekymrende er dog en dårlig udvikling af adfærden, intelligensen og motorikken. Det kan bl.a. medføre dårlige præstationer i skolen.

Jernmangel hæmmer udvikling af sprog og motorik hos børnLæs også
Blodets byggesten
Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!
Multivitaminer/mineraler kan forbedre børns hjernefunktion
Mikronæringsstoffer fremmer udholdenhed hos børn
Dette bør du vide om vitaminer og mineraler
D-vitamin under graviditeten øger barnets IQ
Bamse Bomstærk – multivitaminer/mineraler til dit barn
Kosten og indsatsen i skolen
Børn bliver kloge af vitaminer

Kilde
BMJ. Bd 323, 15. december 2001: 1389-93.