Jern

Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!

Jern er afgørende for dannelsen af hæmoglobin, det røde farvestof i blodlegemerne, og derfor er det vigtigt at være opmærksom på mangelsymptomer. Hæmoglobin står nemlig for transporten af ilt fra lungerne til alle celler i kroppen.

Jernmangel fører derfor som regel til iltmangel, der kan ytre sig i form af træthed, bleg ansigtsfarve, koncentrationsbesvær, kraftesløshed og appetitløshed. Jernmangel kan opstå ved jernfattig kost (fx vegetarisk), forstyrrelse i jernoptagelsen (fx ved mangel på mavesyre eller ved tarmsygdomme) eller forstyrrelser i evnen til at lagre jern i kroppen.

Jernmangel ses ofte også under graviditet, hvor jernbehovet er øget. Også øget samtidigt tab af blod og jern (hos menstruerende kvinder) kan føre til jernmangel.

Så vær opmærksom på mangelsymptomer som træthed – det kan skyldes mangel på jern. Det er dog vigtigt også at overveje andre årsager til træthed.

Aminokeleret jern fra Natur-Drogeriet A/S fås i bøtte med 100 tabletter à 25 mg. Kan købes hos Matas, i helsekostforretninger og online.

Mangelsymptomer på jern er bl.a. træthed og koncentrationsbesværLæs også
Jernmangel: Anæmi er kun ét symptom
Jern og hjertesygdom – der er en forbindelse
Jern: Derfor er det så vigtigt
Jernmangel hæmmer udvikling af sprog og motorik hos børn
Jernmangel giver gåsehud
Gravides jernmangel øger risikoen for skizofreni hos børnene
Zinkmangel giver hvide pletter på neglene
Anprisninger: Jern