Jern

Gravides jernmangel øger risikoen for skizofreni hos børnene

Jernmangel under svangerskabet kan påvirke risikoen for, at barnet senere udvikler skizofreni. Det viser en amerikansk undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Archives of General Psychiatry.

Jern er vigtigt for hjernens udvikling og funktion. Tidligere undersøgelser har antydet, at jernmangel tidligt i livet fører til langvarige neurologiske og adfærdsmæssige problemer hos nyfødte og børn. Ved at følge børn af en gruppe kvinder, der under svangerskabet manglede jern, ønskede forskerne at undersøge, hvordan det påvirkede risikoen for skizofreni i voksenalderen. Ca. 7.000 børn af disse kvinder indgik i undersøgelsen. Undersøgelsen viser, at jernmangel under svangerskabet næsten firedobler risikoen for, at barnet senere i livet udvikler skizofreni, i forhold til børn af de kvinder, der havde normale jernværdier i blodet. Forskerne mener, at resultaterne antyder, at jernmangel hos vordende mødre kan være en risikofaktor for skizofreni blandt deres børn.

Gravides jernmangel øger risikoen for skizofreni hos børneneI og med, at der kan være en mulighed for at reducere risikoen for skizofreni, anbefaler forskerne, at der laves yderligere forskning.

Læs også
Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!
Jernmangel hæmmer udvikling af sprog og motorik hos børn
Jernmangel giver gåsehud
Jern og hjertesygdom – der er en forbindelse
Overvægtige småbørn mangler ofte jern
Kvinder har brug for jerntilskud
Skizofrene har lavere antioxidantstatus
Anprisninger: Jern

Kilde
Archives af General Psychiatry 2008; 10: 1115.