Jern

Jern og hjertesygdom – der er en forbindelse

Jern og hjertesygdom – hvor er sammenhængen?

Det blev for nylig i en finsk undersøgelse konstateret, at høj jernindtagelse er forbundet med en øget risiko for hjertesygdom.

Forskere ved Harvard School of Public Health har opdaget, at ‘synderen’ ikke er den samlede jernindtagelse, men snarere indtagelse af hæmo-jern, der findes i rødt kød. Undersøgelsen omfattede 44.933 mænd, der var mellem 40 og 75 år, og som ikke tidligere havde lidt af en hjertesygdom, da undersøgelsen begyndte i 1986.

For meget jern af den forkerte slags øger risikoen for hjertesygdomI de følgende fire år forekom der 844 tilfælde af hjertesygdom blandt mændene. Efter korrektion for andre kendte risikofaktorer konkluderede forskerne, at der ikke er nogen signifikant forbindelse mellem den samlede jernindtagelse og risikoen for at få hjerte-/kredsløbssygdom.

De fandt imidlertid en forbindelse mellem indtagelsen af hæmo-jern og risikoen for at dø af hjerte-/kredsløbssygdom eller af et akut hjerteanfald. Mænd, der spiste oksekød fire eller flere gange om ugen, havde 38 % større risiko for at få et hjerteanfald end mænd, der kun spiste oksekød en gang om måneden eller mindre. Risikoen var endnu højere blandt kødspisere, der også røg eller havde diabetes.

E-vitamintilskud formindskede risikoen betydeligt. Forskerne fandt en tydelig sammenhæng mellem blodets indhold af ferritin og indtagelse af hæmo-jern, men ingen forbindelse mellem den samlede jernindtagelse og blodets ferritinindhold.

Læs også
Jern: Derfor er det så vigtigt
Godt at vide om mineraler
Jern: Vær opmærksom på mangelsymptomer!
Jernmangel: Anæmi er kun ét symptom
E-vitamin kan måske reducere diabetikeres risiko for hjertesygdom
Vegetarer har lavere risiko for visse kræftsygdomme
For meget jern synes at øge kvinders risiko for diabetes type II

Kilde
Ascherio A et al. Dietary iron intake and risk of coronary disease among men. Bd. 89, Nr. 3, marts 1994,99,969-74.