Naturmidler Sund kost og livsstil

Soja – også godt for mænd

Et forsøg offentliggjort af American Society for Reproductive Medicine viser, at sojafødevarer og kosttilskud med sojaisoflavoner ikke har nogen statistisk signifikant indvirkning på indholdet af mandlige reproduktionshormoner hos mænd. Metaanalysen af litteraturen indikerer, at soja ikke mindsker testosteronniveauet.

Under ledelse af Jill M. Hamilton-Reeves, PhD, RD ved St. Catherine’s University, St. Paul i Min­nesota vurderede forskere virkningen af sojaprotein og sojaisoflavoner på målinger af mandlige kønshormoner. Deres resultater, som er blevet offentliggjort online på Fertility and Sterility, en publikation, der udgives af American Society for Reproductive Medicine, viser ingen signifikant virkning ved indtagelse af sojaprotein eller sojaisoflavoner på det cirkulerende indhold af testoste­ron, kønshormon-bindende globulin eller frit testosteron hos mænd.

Den omfattende metaanalyse undersøgte den foreliggende videnskabelige litteratur, herunder alle kliniske forsøg af sojas virkning på mandlige kønshormoner offentliggjort før l. juli 2008. 15 pla­cebo-kontrollerede behandlingsgrupper med målepunkter ved starten og afslutningen af forsøget blev analyseret. 32 rapporter med i alt 36 behandlingsgrupper blev desuden vurderet efter enklere statistiske modeller. Forsøg offentliggjort efter 1. juli 2008, som ikke var inkluderet i metaanalysen, understøtter dennes konklusioner.

Fertilitetsendokrinolog William R. Phipps, MD fra University of Rochester Medical Center og med­forfatter til analysen siger: “Som en proteinkilde af høj kvalitet og med relativt lidt mættet fedt kan soja være en vigtig del af en hjertevenlig kost og kan bidrage til at mindske risikoen for sygdomme i hjertets kranspulsårer”. Han bemærker, at nogle mænd tøver med at spise sojafødevarer, fordi de er bange for de østrogenlignende virkninger af sojaisoflavoner, ofte omtalt som planteøstrogener. Men ifølge Phipps “er det vigtigt for befolkningen at forstå, at der ikke er nogen kliniske beviser for, at dette er sandt. Efter at have gennemført en omfattende gennemgang af den eksisterende litteratur har vi ikke fundet tegn på, at soja i signifikant grad ændrer mængden af mandlige kønsorganer”.

Det vil sige, at mænd med fordel kan spise soja som en vej til at opfylde det daglige protein behov og samtidig re­ducere risikoen for hjertesygdom.

Læs også
Sojaprotein medvirker til vægttab
Får du nok protein fra en vegetabilsk kost?
Body Kraft styrker og giver øget fedtforbrænding
Sterilitet hos mænd kan skyldes mangel på protein
Isoflavoner fra soja mindsker risikoen for at dø af prostatakræft
Sommerslank med Body Kraft sojaprotein
B6-vitamin kan måske beskytte mænd mod kræft i tyk- og endetarmen
Sojaform-postej