Kosttilskud

Tryptofan: Et overblik over anvendelse

Noget af det, der er værst ved at blive ældre, er, at man også får en kort lunte, bliver hurtigt frustreret og irritabel, og det resulterer i den af og ganske passende betegnelse “gnaven, gammel mand” (eller kvinde).

I dag anerkender vi, at den kroniske betændelse, der spiller en rolle i aldringsprocessen, udpiner kroppens lager af tryptofan – den aminosyre, der er nødvendig for produktionen af “lykke-signalstoffet” serotonin. Men tab af serotonin i hjernen har en sammenhæng med mere end blot gnavenhed. Aldersrelaterede ændringer i serotonin-niveauet giver også alvorlige søvnforstyrrelser og psykiske lidelser, fx depression, angst og post-traumatisk stress-syndrom. Selv PMS er nu en anerkendt konsekvens af forbigående lavt serotonin-niveau.

Forsøg har påvist det tætte forhold mellem tryptofan-niveauet i blodet og serotonin-niveauet i hjernen. Tryptofanmangel kan øge symptomer på irritabilitet, humørsvingninger, angst og stress, mens tryptofantilskud har vist sig at være i stand til at modvirke mange af disse symptomer.

I stedet for at tage et dyrt lægemiddel til at øge serotonin-niveauet i synapserne, kan det være en god idé at tage et dagligt tilskud af tryptofan for at opnå lignende resultater – sikrere og billigere.

Lave til moderate doser af tryptofan (mindre end ca. 30 mg) pr. ½ kg kropsvægt (eller ca. 4,5 g for en gennemsnitlig voksen person på 80 kg) er sikre og generelt fri for bivirkninger. Men i højere doser kan rystelser, kvalme og svimmelhed opstå.

Man skal være særligt opmærksom, hvis man tager antidepressiva af SSR-typen (“lykkepiller”), fordi disse midler forsinker den normale nedbrydning af serotonin i nervesynapserne. Store mængder tryptofan i kombination med disse lægemidler kan give “serotonin-syndrom”, en betegnelse, der dækker over delirium, ufrivillige muskelsammentrækninger, høj feber og koma.

Læs også
Tryptofan medvirker til at regulere din adfærd
Tryptofan er med til at holde depressionen i skak
Tryptofan booster kemien i din hjerne
Tryptofan forbedrer din søvn
Omega-3 har indflydelse på vores humør og adfærd
Kosttilskud mod depression
Serotonin er vigtigt for vores moralske dømmekraft
Serotoninkost
Bivirkninger af søvnmidler overstiger de gavnlige effekter hos ældre

Kilde
Fernstrom JD. Effects and side effects associated with the non-nutritional use of tryptophan by humans. J Nutr. Dec 2012;142(12):2236s-44S