Folkesundhed Immunsystem

Astragalus kan give immunforsvaret et løft

Astragalus er en spændende adaptogen urt, som kan påvirke immunforsvaret i positiv retning. Her får du information om planten og dens anvendelsesmuligheder.

Lidt historie…

Selvom denne kinesiske urtemedicin kan spores tusindvis af år tilbage, så var det Li Shih Chen (1518-1593), der skrev en af de mest betydningsfulde bøger på området. Hans materia medica, Pen Ts’ao Kang Mu, er sammen med Nei Ching og Shang Han Lun en af de vigtigste bøger overhovedet om kinesisk urtemedicin. Bortset fra værkets uovertrufne værdi som oversigt over patologi og behandlingsformer er det også en naturvidenskabelig kilde, der klassificerer mineralske, vegetabilske og animalske produkter og giver informationer om teknologi, geografi, kost, kogekunst, kosmologi, filosofi og filologi.

Da manchuerne erobrede Kina i 1643-44, forsøgte de at få magten over kinesisk tankegang, læge­kunst osv., og den kinesiske urtemedicin gik i en form for hi. Denne mongolske påvirkning varede indtil 1912, hvor protestantiske missionærer og andre former for vestlige ideer dukkede op og gjor­de deres til at holde den kinesiske lægekunst på vågeblus. Men takket være kinesernes kompromis­løshed og de traditionelle urtepræparaters popularitet har de overlevet og er nu mere populære end nogensinde.

En af de mest populære urter i Kina er Astragalus membranaceus (Fisher) Bge.

Astragalus er godt for immunforsvaret

Effekt og anvendelse

I Kina giver man honningfremstillede Astragalus-tabletter til patienter for at modvirke natlige sve­deture, hævelser, genstridige mavesårstilfælde, udmattethed og en lang række andre lidelser.

Astragalus er styrkende og varmende, og urten er derfor meget populær blandt kinesere, der arbej­der udendørs, specielt om vinteren. Nogle urtemedicinere hævder, at det er det bedste tonikum for unge, fysisk aktive mennesker, siger Ron Teeguarden i bogen Chinese Tonic Herbs. ”Astragalus er også et tonikum for blodet. Den medvirker til at regulere væskestofskiftet, og det siges, at hvis man indtager den regelmæssigt, lider man kun meget sjældent af væskeophobning og oppustethed”.

Han henviser til, at kinesiske forskere, der har foretaget parallelforsøg, har påvist, at astragalus sæt­ter laboratoriedyr i stand til at modstå meget smitsomme sygdomme og producere større mængder interferon, et meget vigtigt celleprotein, som standser virussets vækst og menes at være effektivt mod virus-relaterede kræftsygdomme.

Udskydelse af cellernes aldring

”En gruppe forskere fra Texas har rapporteret, at når man tilsætter astragalus-ekstrakt til et kulturmedium, hvor man dyrker lungevæv fra mennesker, synes den cellulære aldringsproces at blive betydeligt udskudt”, fortæller Teeguarden. ”I to identiske grupper af dyrkede celler, hvoraf den ene blev behandlet med astragalus og den anden ikke, overlevede de ubehandlede celler 61-66 generationer, mens de celler, der blev behandlet med astragalus, overlevede i gennemsnit 89 gene­rationer – hvilket svarer til en forøgelse på 50 % i forventet levealder”.

Genoprettelse af immunforsvaret

Et forskerhold fra University of Texas System Cancer Center, M.D. Anderson Hospital og Tumor Institute i Houston, under ledelse af Yan Sun, M.D., har påvist, at astragalus-ekstrakt er i stand til at genoprette immunforsvarsfunktionen hos 9 ud af 10 kræftpatienter. Siden 1981 har Fu Zhen Research Group for the Study of Astragalus-Jujube Combination anbefalet dette astragalus-baserede kombinationspræparat til behandling og forebyggelse af leukopeni, for­tæller Chen Liming m.fl.

Leukopeni er et resultat af et for lavt antal hvide blodlegemer (lymfo­cytter) i blodbanen. Sygdommen påvirker immunforsvaret og skyldes tilsyneladende forskellige behandlingsformer, bestråling, samt, naturligvis, sygdomme, der svækker immunforsvaret. Forskere, der har undersøgt leukopeni ved 10 hospitaler i Kina, rapporterer, at astragalus anvendt enten alene eller kombineret med andre urter kan være med til at styrke immunforsvaret.

Andre mulige anvendelsesområder

Man har også undersøgt andre anvendelsesområder for astragalus. Forsøg foretaget ved Dongzhmen Hospital i Peking har vist, at indsprøjtning af codonopsis-pilosula-astragalus kan være et værdifuldt middel til at hindre blodpladernes sammenklumpning og kan derfor potentielt være et alternativ til behandling og forebyggelse af sygdomme i hjertets kranspulsårer. Andre forskere undersøger urtens rolle i bekæmpelsen af infektioner i de øvre luftveje.

Efterhånden som der udføres flere og flere forsøg med astragalus og andre kinesiske urter, vil vi blive bedre i stand til at gennemskue, hvilke dele der er vigtige til styrkelse af immunforsvaret, overvindelse af den belastning, kræftpatienter står overfor i form af strålebehandling, kemoterapi mv., og bekæmpelse af andre sygdomme. Astragalus indeholder saponiner, glukonsyre, aminosyrer, folsyre og cholin (to B-vitamin-slægtninge), polysakkarider, betain, flavoner og masser af andre stoffer – og fremtiden vil vise, hvilke af disse stoffer der er i stand til at bekæmpe hvilke sygdomme.

E-vitamin er godt for immunforsvaretLæs også
Astragalus – en alsidig plante
Astragalus Complex – immunstyrkeren
Zink til dit immunforsvar
E-vitamin og immunforsvar
C-vitamin i megadoser mod forkølelse
Immunforsvaret og selen
Forkølelse – lyt til bedstemors gode råd!
Prøv en naturkur: Tag det i opløbet og bliv hurtigt rask

Kilder
Hyatt, R. Chinese Herbal Medicine. New York: Schocken Books, 1978.
Kezhi F. Summary on Radix Astragalus. Oversat fra “Flora of Chinese Materia Medica.” 1985.
Teeguarden R. Chinese Tonic Herbs. Tokyo: Japan Publications, Inc., 1985.
Weisheng L et al. Effects of Codonopsis-Pilosula-Astragalus Injection on Platelet Aggregation and Activity of PGL2-Like Substance. Journal of Traditional Chinese Medicine. 6(1): 9-12, 1986.
Sun Y et al. Analysis of an Astragalus-Based Combination for Prevention of Leukopenia. Fujian Medical Journal. Bd 6, nr. 4, 1984. Oversat af Fu Keshi, Academy of Traditional Chinese Medicine, Harbia. Redigeret og fortolket af S. Dharmananda, Institute for Traditional Medicine, Portland, Oregon.
Zao KS et al. Enhancement of the immune response in mice by Astragalus membranaceus. Immunopharmacol 20: 225-33.1990.
Chu D et al. Immunotherapy with Chinese medicinal herbs, I: Immune restoration of local xenogenic graft-versus-host reaction in cancer patients by fractionated Astragalus membranaceus in vitro. J Clin Lab Immunol 25: 119-23.1988.
Chan T. Ancient Remedies Clues to Cancer Cures. Health Freedom News 3:5 (1984) 12-13.