Hjerte-/kredsløbssygdomme Kosttilskud

Lycopen kan halvere risikoen for hjertesygdom hos kvinder

Kvinder, der regelmæssigt spiser tomatprodukter (der indeholder lycopen), har muligvis en lavere risiko for at udvikle en hjertesygdom. Det tyder resultaterne af en undersøgelse på – en undersøgelse, som kæder et højt indhold af tomatstoffet lycopen i blodet sammen med en nedsat risiko for kronisk sygdom hos kvinder.

Resultaterne viste, at de kvinder, der havde det højeste indhold af lycopen i blodet, kun havde halvt så stor risiko for en kredsløbssygdom som kvinder med et lavt indhold af carotenoidet i blodet. Men nøjagtigt hvordan lycopenindhold i blodet skal måles og tolkes, er endnu ikke fuldt udforsket, advarer forskerne.

Hvad er lycopen?

Lycopen kan medvirke til at reducere risikoen for hjertesygdom hos kvinderLycopen er en kraftigtvirkende antioxidant, som giver tomater og andre grønsager deres røde farve. Stoffet er også sat i forbindelse med en reduceret risiko for prostatakræft. Men det er endnu kun i ganske få undersøgelser blevet testet for en evt. sammenhæng med forebyggelse af kredsløbssygdomme.

Beskrivelse af forsøget

Forskere fra Brigham and Women’s Hospital og Harvard Medical School i Boston indsamlede blodprøver fra 28.375 kvinder, som ved undersøgelsens start ikke led af hverken hjerte- eller kræftsygdomme. I løbet af de gennemsnitligt 4,8 år, undersøgelsen fulgte kvinderne, fandt man frem til 483 patienter med kredsløbssygdomme og 483 kontrolpersoner, som matchede patienterne med hensyn til alder, ryger/ikke-ryger-status og opfølgningstid. Man målte blodets indhold af lycopen, andre carotenoider og retinol og det samlet kolesteroltal.

De kvinder, der befandt sig blandt de øverste tre kvartiler med hensyn til lycopenindhold i blodet, havde en multivariat 50 % lavere risiko sammenlignet med de, der befandt sig blandt den laveste kvartil, skriver forskerne. Men risikoen var ikke omvendt proportional med et øget indhold af carotenoider i blodet.

Læs også
Kvinder glemmer at tænke på hjertet
Test dit hjerte
Lycopen modvirker dannelse af åreforkalkning og blodpropper
Kvinder bør spise grønsager for at holde hjertet sundt
Rødt kød kan øge kvinders risiko for dårligt hjerte
Lycopen kan beskytte huden indefra
Lycopen: Hold dine knogler sunde!

Kilde
American Journal of Clinical Nutrition,
bd 79, nr. 1, 47-53, 2004